27. březen je Svátek divadla. Ve Vysokém nad Jizerou slaví 150 let spolkového ochotnického života

27. březen 2021 09:01

Nejvýše položené kamenné divadlo v Čechách, s nejstarší ochotnickou tradicí u nás, je ve Vysokém nad Jizerou. Více než dvě a čtvrt století tu hrají místní sobě i divákům pro radost. A letos si také připomínají 150 let svého divadelního spolku. 

Matriku ochotníků ve Vysokém nad Jizerou u příležitosti Světového dne divadla otevřela s vysockou divadelnicí Svatavou Hejralovou redaktorka Eliška Pilařová.

Čtěte také

Kromě výtečného hereckého souboru, který se "narodil" ve Vysokém nad Jizerou, tak ještě skutečně také ve Vysokém existoval divadelní spolek.

„V druhé polovině 19. století vznikaly všude obrozenecké spolky. Ve Vysokém jako první vznikl v roce 1861 mužský pěvecký spolek Krakonoš. V roce 1868 potom ženský pěvecký spolek Vlastimila. A roku 1871 ochotnický divadelní spolek Přemysl."

„Nebylo to jen nadšení, ochotnická činnost potřebovala přesná pravidla, kdo bude členem, kde bude majetek a podobně. Protože si museli koupit kulisy, které museli zaplatit z výtěžku. A tak se skutečně sešli pánové v přípravném výboru a sestavili stanovy, které potom schválilo hejtmanství."

Už 90 let hrají nejstarší loutky vysockého divadelního spolku Krakonoš

„Takže vznikl ochotnický spolek Přemysl, máme jeho krásnou matriku. Máme tam jeho stanovy, kde jsou psaná práva a povinnosti oudů. Předseda, jednatel, knihovník, pokladník, šatnář, vše je tam vypsané. Jsou tam i první členové. Je to úžasná věc."

Velká vázaná kniha s titulem Matrika spolku divadelních ochotníků Přemysl ve Vysokém založena roku 1871. A když otočíme list, tak vidíme opravdový krasopis.

Čtěte také

„Nejhezčí je, jak bylo opravdu na všechno pamatováno. Je tu článek 2 Účel, článek 5 Povinnosti údů, také povinnosti režiséra. Sestavuje společně s ředitelem návrh repertoáru, rozdává ochotníkům úlohy. Má hercům laskavou radou nápomocen býti."

Letos slaví vysočtí ochotníci výročí.

„Věnujeme tomu celou přehlídku. Doufám, že se uskuteční. Děláme pro to všechno, posouváme termíny. Celá přehlídka bude věnována právě 150 letům organizovaného spolkového ochotnického života ve Vysokém nad Jizerou."

„Taková zajímavost je, že prvním starostou onoho spolku byl Karel Hásek, který byl dědečkem Karla Palouše. Proto Karel Palouš, když tady začal režírovat, a mnozí se ptali proč, tak on se vlastně vrátil ke kořenům svého divadelnictví," dodává Svatava Hejralová.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související