Bohumír Procházka zvaný Prochor: Měli bychom věci napravovat. Nenadávejme jen u piva a u kafe

23. květen 2024

Přes 30 let na Jičínsku vydává své noviny Prochoroviny. V důchodovém věku založil i úspěšné kočovné Divadlo na káře. Nevšedního publicistu Bohumíra Procházku, kterému neřeknou jinak než Prochor, vám rádi představíme v rozhlasové Návštěvě. K poslech vás zve Vlaďka Wildová.

S Bohumírem Procházkou, který pochází z dělnické rodiny z Libáně, jsme se sešli u chatky na okraji Jičína v zahrádkářské kolonii U Čakana. Pak jsme si povídali také v Libosadu a v Čestném dvoře Valdštejnské lodžie v Sedličkách u Jičína. Na místech jeho srdci blízkých.

„Věnuji se kulturnímu dění na Jičínsku. Založil jsem měsíčník Prochoroviny, který vychází už od roku 1998. Píšu v něm o kulturních a společenských událostech, i o vlastních zážitcích."

Čtěte také

„Byl jsem dlouholetým podporovatelem občanského sdružení Lodžie, které vzniklo jako garant péče o zachování historické hodnoty areálu Valdštejnské lodžie v Sedličkách a které pořádalo koncerty, divadelní představení a různé další kulturní akce. V posledních letech přešla tato činnost pod takzvané Valdštejnské imaginárium."

„I s ním jsem donedávna spolupracoval a inspirovalo mě pro mou vlastní divadelní práci. Založil jsem Prochorovo divadlo na káře, kde hraju pro děti i dospělé. Mladé generaci bych rád vzkázal, aby hodně četla a vzala si k srdci krédo "Nekecat a makat", protože zapojit se a přispět může člověk za každých okolností. Mladí lidé by se neměli nechat zastrašit žádným politikem a svůj názor otevřeně říkat tam, kde mohou něco změnit."

Čtěte také

Prochor patří k zakladatelům každoročního udíleni Cen Jivínského Štefana, které představují ocenění za kulturní počin, i za dlouhodobé zásluhy na území okresu Jičín. I on byl několikrát nominován a získal i ocenění.

V letošním roce se u jeho nominace za dlouhodobé zásluhy píše: „Za vydávání měsíčníku Prochoroviny. Prochor kulturu miluje, zvláště pak spolkovou a tu, kterou provozují lidé tzv. na své vlastní náklady a ve svém volném čase. Jeho mapování kulturního a společenského života ve městě i okolí zůstane jednou provždy jedním z nejvýznamnějších dokumentů doby, protože jsou psány osobitým rukopisem, ne vždy korigovány jakýmikoliv normami. Jsou důležitou součástí kroniky města Jičína."

Bohumír Procházka se narodil 18. ledna 1940 v Libáni nedaleko Jičína v dělnické komunistické rodině. Jeho tatínek Bohumír rozděloval lidi na soudruhy a reakcionáře. Po obecné škole ho rodiče roku 1954 poslali na Vojenskou školu Jana Žižky do Moravské Třebové.

Odmaturoval a odešel do civilu. V Praze vystudoval elektrotechnickou fakultu na ČVUT. Během studia vstoupil z přesvědčení do KSČ. Během povinné vojenské služby se oženil a s manželkou Hanou měli syna a dceru. Začal učit na střední průmyslové škole v Jičíně. Se srpnovou okupací v roce 1968 nesouhlasil a při prověrkách v zaměstnání ji odsoudil.

Bohumír Procházka (v první řadě, první zleva) na základní škole v Libáni

V roce 1970 ho vyloučili z KSČ a přemístili na odborné učiliště do Nové Paky a po třech letech mu zakázali učit úplně. Od té doby pracoval na okresní hygienické stanici. V roce 1989 spoluorganizoval účast jičínské nemocnice na generální stávce, založení Občanského fóra v Jičíně.

Rád sportoval, věnoval se orientačnímu běhu, běžkám, lezení po skalách. Posledních bezmála 30 let se pak soustředil hlavně na kulturní dění na Jičínsku. Prochorovo divadlo na káře vzniklo v roce 2018 a od té doby proslulo svými štacemi a možností hrát takřka kdykoliv a kdekoliv. Scéna se rodí malou úpravou jeho tříkolky na níž se jinak většinou přepravuje.

Spustit audio

Související