Krajina jako balzám na nervy. Staňme se poutníky, procházka přírodou nás přiblíží kořenům a životu

13. červen 2024

Krajina nás může zbavit strachu a úzkosti, kterou teď mnozí prožíváme. Ivo Chocholáč, odborník na spiritismus, učitel a pracovník novopackého muzea, nás zavedl nejen do magické krajiny Novopacka, která je charakteristická svou červenicí a zemskými poklady, drahokamy a polodrahokamy.

Odborný pracovník muzea, pedagog, cestovatel, publicista a poutník Ivo Chocholáč říká: „Píši o tom, co potkám cestou. Snažím se o celostní pohled na věc.“

Čtěte také

V současnosti působí Ivo Chocholáč jako odborný pracovník muzea v Nové Pace, kde se zabývá výstavní činností a fenoménem spiritismu v Podkrkonoší, především medijní kresbou. Příležitostně pořádá pro zájemce přednášky přímo v terénu na téma obrazu a paměti krajiny.

„U mě to začalo celé tak, že jsem se zabýval uměním, rád jsem četl, rád jsem měl určitý druh hudby. A vedle toho jsme se určití lidé spolčovali, a to mne dovedlo až k samizdatu, že se ke mně dostávaly přes kamarády určité věci. A měl jsem rád básníka Jaroslava Seiferta, tak jsem mu šel na pohřeb, což bylo taky špatně. Takže vlastně ze mě tu opozici postupně tvořili. Protože díky tomu, o co jsem se zajímal, tak to bylo pro tehdejší režim špatně, vypráví Ivo Chocholáč, jak se dostal k nezávislým aktivitám.

V expozici Spiritismu v Klenotnici drahých kamenů v Nové Pace

Doba se dnes přímo nabízí k tomu, abychom se zastavili v krajině, stali se poutníky, získali v ní novou energii, zvlášť na jaře, kdy se všechno probouzí.

Čtěte také

S balvanem, s meandrem říčky nebo se stromem na horizontu můžeme navázat pouto. Z obrazu krajiny vystupuje paměť krajiny: bezpočet příběhů, které jsou v ní uložené. Dává nám energii a volnost.

Krajina Novopacka podle Ivo Chocholáče připomíná vlny rozbouřeného moře, navíc do červena zbarveného, nemá plynulou zástavbu.

Pořad připravila Vlaďka Wildová.

Spustit audio

Související