Blíží se první letošní rojení kůrovce. Jak to s vývojem škůdce vypadá v našich nejvyšších horách?

23. květen 2022 10:01

Krkonoše očekávají první letošní rojení kůrovce. Pracovníci Správy Krkonošského národního parku chystají opatření, aby případné škody nebyly příliš velké. Jak se tomuto dřevokaznému broukovi aktuálně daří? To zjišťovala reportérka Kateřina Kohoutová.

Čtěte také

Začátkem jara, kdy bylo dlouhodobě chladno, tak počasí vývoj kůrovce brzdilo. Jenže s oteplením pro něj přišly podstatně lepší podmínky a teď se mu opravdu podle lesníků hodně daří.

V nižších polohách už první rojení začalo zhruba před 14 dny. A za několik dní by mělo začít i v našich nejvyšších horách. K napadení stromů tímto broukem už tedy nyní dochází především v nížinách a pokud bude v následujících dnech pokračovat současné teplo a sucho, začne stromy kůrovec likvidovat i v Krkonoších.

Čili můžeme říct, že čím jsou vyšší teploty a sucho, tím lepší jsou to podmínky pro vývoj kůrovce a jeho rozmnožování.

Čtěte také

Zmínili jsme, že ochránci přírody chystají opatření proti šíření kůrovce. Můžeš nám vysvětlit jaká?

Lesníci už rozmístili a ještě v těchto dnech rozmisťují a instalují na některých lokalitách takzvané lapače. Lidé je mohou znát jako takové černé krabičky zavěšené na tyči na okrajích lesa nebo na pasekách. Je to jakási plastová past lákající škůdce feromonovou náplní.

Dále potom lesníci používají takzvané lapáky, to jsou odvětvené stromy nebo jejich části, které lesníci pokácejí a nechají v lese. Představují také past na kůrovce. Brouky lákají a ovlivňují jejich případné další rozmnožování. Jakmile se do nich kůrovec dostane, musí lesníci strom okamžitě odkornit a z lesa odvézt.

Jen pro zajímavost, tyto přirozené lapáky se v Krkonoších používají už od 30. let 19. století.

Čtěte také

Podařilo se už pracovníkům parku zlikvidovat všechny škody, které tento brouk napáchal?

Škody byly i v loňském roce velké. Likvidace podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku Radka Drahného pokračuje i nyní. KRNAP letos plánuje vytěžit zhruba 100 tisíc kubíků dřeva a v převážné většině, stejně jako loni, půjde především o kůrovcovou hmotu.

Z tohoto pohledu jsou kůrovcem nejpostiženější východní Krkonoše. A aby lesníci předešli velkým škodám v letošním roce, tak se věnují intenzivnější práci na preventivních opatřeních. Tedy zejména rozmisťování lapáků a lapačů.

Spustit audio

Související