Blíží se čas letních dovolených. Spousta lidí chce vyrazit do českých kempů, ale za jakých podmínek?

16. duben 2021 09:22

Provozovatelé a majitelé kempů na Jičínsku se připravují na letní sezónu. Zatím ale neobjednávají zboží a nenabírají žádné brigádníky. Netuší totiž, kdy a za jakých podmínek budou moci otevřít. Už teď ale někteří přichází o tržby. 

Čtěte také

„Teď už by postupně najížděly školy na ekologické kurzy, sportovní soustředění nebo školy v přírodě," popisuje provozovatel kempu na Pecce Jaroslav Hudec, jak by to tady za normální situace nyní vypadalo.

„Problém to samozřejmě je. Potom se to bude muset nějakým způsobem dohánět v létě, i když sezóna se natáhnout nedá. Takže úplně dohnat to nejde nikdy."

Podobně to vypadá v nedalekém kempu v Lužanech.

„Teď je tady pusto a prázdno. Když je krásné počasí, tak tudy projedou za den tři cyklisté," říká pracovník zdejší restaurace Zdeněk Baran.

Nejhorší je podle něj nejistota.
„Brigádníky máme domluvené na zavolání. Je to pár našich známých, kteří už tady byli. Ale zatím jim nemohu ani říct, jestli budou nebo nebudou mít práci. Protože nevíme, co bude. Nevím ani, jestli vůbec budu mít práci já."

Hradecké městské lesy jsou oblíbeným místem pro výlety a toulky přírodou

Přesto se na letní sezónu připravují. Pracovníci sekají trávu, chystají stanové plochy, uklízí se chatky a kuchyně.

„Všechno musíme sundat a umýt, vyčistit, připravit. Až přijdou hosté, aby to vypadalo trošičku zase k světu," tvrdí Romana Labaštová, která právě vyklízí a čistí police.

Čtěte také

„Nejdříve uklízíme ty vnitřní prostory. Těsně před spuštěním provozu bude následovat vyčištění všech sklenic a porcelánu, píp a pivních cest. A potom se snad také konečně dostane i k samotnému naražení piva."

„Děláme veškeré údržbářské práce, hlavně nátěry dřevostaveb, kde je to zapotřebí. A také dětských prvků," dodává Jaroslav Hudec.

Pevně věří, že se kempy budou moci otevřít co nejdřív. Protože zájem turistů podle něj stále je.
„Co se týče léta, tak je zájem velký. Ale občas se stane, že někdo rezervaci zruší z důvodu nejistoty. Neví, jestli budou moci přijet nebo ne. A jak to bude s kapacitou."

Otazník visí také nad veškerými kulturními a hudebními akcemi, které majitelé a provozovatelé kempů plánují. Netuší totiž, jestli bude vůbec možné je uspořádat.

Spustit audio

Související