Pronájem autokempu Rozkoš u České Skalice soukromé společnosti je blíž, než kdykoli v minulosti

26. březen 2021 09:18

Česká Skalice v nejbližších dnech vypíše veřejnou soutěž na pronájem autokempu Rozkoš. Zadávací podmínky soutěže schválili zastupitelé. Během několika měsíců by tak mělo být jasno, kdo bude turisticky oblíbený areál provozovat dalších 30 let a investuje do něj stamiliony korun. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Kemp aktuálně provozuje městská společnost, téma pronájmu soukromé firmě řeší vedení České Skalice na Náchodsku už několik let. Pětitisícové město totiž prý nemá dostatek peněz na obnovu, kterou areál potřebuje.

Je to sice turisticky oblíbené místo, část návštěvníků ale odrazuje právě zastaralé vybavení chatek a také kvalita vody, ve které se v létě pravidelně objevují sinice.

Minulé vedení města tak chtělo v areálu kempu vybudovat biotopové koupaliště, projekt ale skončil nedokončený a to i přesto, že do něj radnice investovala miliony korun. I proto Česká Skalice vypisuje veřejnou soutěž na nového nájemce.

Jak budou zadávací podmínky soutěže vypadat?

Kompletní podmínky budou veřejné během několika dní, pravděpodobně na začátku dubna. To hlavní ale je, že případný zájemce si kemp pronajme na 30 let a během té doby investuje do obnovy areálu minimálně 300 milionů korun.

Vedení města doufá, že někteří zájemci se zaváží zaplatit za modernizaci areálu ještě víc. Soutěž potrvá zhruba tři měsíce, potom zastupitelé nového provozovatele vyberou podle předem daného bodového hodnocení.

Zástupci radnice oslovili dvanáct potenciálních investorů, s pěti z nich se sešli při tržních konzultacích.

Se změnou provozovatele autokempu přitom část lidí nesouhlasí.

Už loni vznikla petice za zachování autokempu Rozkoš a dostavbu biotopových jezírek. Její internetová verze má momentálně přes 300 podpisů. Iniciátory byli kromě místních i lidé, kteří v kempu podnikají, dlouhá léta tam mají třeba provizorní stánky s občerstvením.

Čtěte také

Obávají se toho, že o svou živnost přijdou, areál se podle nich po modernizaci stane místem jen pro bohatou klientelu.

Například bývalý starosta a současný nezávislý zastupitel Martin Staněk se při hlasování o vypsání veřejné soutěže zdržel, podle něj na hledání nového provozovatele není vhodná doba.

Třeba i proto, že mezi zájemce, se kterými radnice jednala, patří i společnost provozující v Krkonoších lyžařské areály a je tak prý otázkou, jestli bude mít v souvislosti se ztrátami způsobenými pandemií o novou investici zájem.

Autokemp Rozkoš - celoroční ubytování v kempu blízkém přírodě.

Spustit audio

Související