Rozkoš by mohla být čistější. Neměly by tam už končit odpadní vody ze dvou nedalekých obcí

26. leden 2020 10:42

Královéhradecký kraj podpoří projekt, který počítá s odkanalizováním a napojením levobřežních obcí Vysokov a Provodov-Šonov na čistírnu v Novém Městě nad Metují. Dosud předčištěné odpadní vody končily právě v Rozkoši. 

Čtěte také

„Je identifikován jeden zásadní problém a tím je vnos fosforu do onoho vodního díla. Zdrojem je levobřežní část vodního díla, kde jsou obce Vysokov a Provodov-Šonov," popisuje krajský radní pro oblast životního prostředí Karel Klíma z KDU-ČSL stávající situaci.

Právě fosfor totiž čistírny odpadních vod - jako například ta v obci Provodov-Šonov - nedokáží úplně odstranit.

Kanalizace a čistírna v obci je zhruba v polovině své životnosti a nezávislý starosta Josef Kulek velmi dobře ví, že situaci je potřeba řešit.
„Jednáme o tom opravdu už nějakých šest až osm let. Ale zatím jsme se nedobrali žádného výsledku, protože jsme neměli žádné závazné stanovisko o financování stavby. zatím to vše padalo na obec Provodov-Šonov."

Celkové náklady se mohou vyšplhat na stovky milionů

Nejde o úplně malé peníze, říká Karel Klíma.
„Předpokládáme, že bychom se s projektovou přípravou společné části měli pohybovat na částce zhruba 1 milion korun. A co se týče investiční realizace tak potom v úrovni nějakých deseti milionů korun."

Vodní nádrž Rozkoš u České Skalice bude o prázdninách nepřetržitě hlídaná záchranáři

A to je jen ta menší část celé investice, obce pak bude čekat ještě výstavba samotné nové kanalizace, napojené na novoměstskou čistírnu - a tam už se náklady počítají ve stovkách miliónů korun.

Radní Karel Klíma proto věří i v pomoc ministerstva zemědělství.
„Byl schválen plán povodí Horního Labe, jehož součástí jsou aktivity k narovnání toho špatného stavu vod v některých částech. V tomto případě je to záležitost ministerstva zemědělství a předpokládám, že se s ním dohodneme na společném financování této části."

Čtěte také

Projektová dokumentace by mohla být hotová zhruba za rok, samotná výstavba přivaděče by měla následovat vzápětí. Hotovo by podle Karla Klímy mohlo být do čtyř let.

Jestli se ale po následném odkanalizování obcí Vysokov a Provodov-Šonov kvalita vody v Rozkoši zásadně změní není vůbec jisté, tvrdí starosta Josef Kulek.
„Myslím si, že nejsme hlavní znečišťovatel co se týká fosforu. Protože při jarním tání do údolní nádrže nateče tolik fosforu, že my ho tam takové množství nedostaneme ani za deset, možná ani za padesát let. Jedná se především o splach z polí."

I samotné obce si ale podle starosty uvědomují, že je potřeba hledat řešení - a že bez investic to nepůjde.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související