Blackout nám hrozí i od Slunce. Supererupce mohou na Zemi kdykoliv napáchat velkou neplechu

21. květen 2021

Na příští měsíční superúplněk, na Slunce, hvězdy i na meteority se ptáme ředitele úpické hvězdárny Marcela Bělíka.

Tak už jste otevřeli hvězdárnu veřejnosti?
Ještě jsme neotevřeli, chystáme se. Pokud se nic nepřihodí, tak otevřeme od 1. června, byť jen v omezeném režimu, to znamená přes den. Pozorování sluníčka a noční pozorování ještě nejsme schopni zrealizovat.

Marcel Bělík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak jste zvládli tu dlouhou dobu bez návštěvníků? Soustředili jste se také na online prostředí?
Lidé nám samozřejmě scházeli, chyběly nám školy a děti, ale přesunuli jsme do virtuálního prostoru spoustu pozorování, které jsme měli naplánovány. Ukazovali jsme, co bylo na obloze vidět, vytvořili jsme takzvaný virtuální kroužek, který pravidelně na webu hvězdárny vychází. Ten ovšem není určen jen dětem, ale i dospělým. Tam se zájemci dozví o všech možných jevech, které na obloze jsou.

Hrozí i blackout, ale to by musela být takzvaná sluneční supererupce. Ale stát se samozřejmě může všechno a víceméně kdykoliv.
Marcel Bělík, ředitel Hvězdárny Úpice

Mě by zajímalo určitě Slunce, protože není tajemstvím, že úpická hvězdárna je právě na něj machr.
Ano, už od svého vzniku se zabýváme pozorováním Slunce v různých oborech, vizuálních, rádiových a podobně. I v tom jsme využili tuto dobu temna, že jsme pořídili nové typy měření, sledujeme toho stále víc a víc. Slunce nám teď roste v aktivitě, dlouho bylo utlumené a bylo pozorováno málo slunečních skvrn, které jsou návštěvnicky zajímavé.

Čtěte také

Že by koronavirus dorazil i na Slunce?
Ona ta nízká aktivita byla už dřív, takže spíš by to bylo ze Slunce k nám. Ale zajímavé je, že koronavirus se jmenuje podle sluneční korony, podle sluneční atmosféry. Tedy jakási návaznost tam je. Ale sluníčko se nám probouzí, teď tam jsou velké skupiny slunečních skvrn, byly dokonce zaznamenány už i erupce středních typů. Takže se těšíme, že se návštěvníci podívají na nějakou pěknou sluneční skvrnu.

Někdy se stává, že magnetická bouře je tak velká, že i u nás na Zemi může napáchat neplechu, viďte?
Ano, takové situace se stávají. První pozorování takové velké magické bouře bylo už dávno. Od té doby se ta aktivita sleduje, protože bychom měli opravdu velký problém. Zatím je ale Slunce takové poloklidné.

Jaký problém by nastal? Ono to hodně ovlivňuje elektroniku, přístroje. Vlastně celý online svět, který teď prožíváme, by nebyl?
Tak ne, že by asi nebyl, ale nastaly by problémy a výpadky. Velké problémy by mohly být v energetických sítích, protože ty jsou různě profázovány a provázány, vytváří obrovské smyčky po velkých oblastech. Všechno může indukovat obrovské proudy a pak to může v trafostanicích a podobných zařízeních vyvolat velké problémy.

Takže by mohl nastat i nějaký blackout?
Hrozí i blackout samozřejmě, ale to by musela být takzvaná sluneční supererupce. Ale stát se samozřejmě může všechno a víceméně kdykoliv.

10. června nás čeká zatmění Slunce. Na linii Afrika - Asie - Tichomoří bude vidět jako prstencové, u nás bude jen částečné.
Marcel Bělík, ředitel Hvězdárny Úpice

A jedna úžasná věc nás teď čeká, co se týče Slunce.
10. června nás čeká částečně zatmění Slunce. Na linii Afrika - Asie - Tichomoří bude vidět jako prstencové.

Čtěte také

To znamená úplné?
Je to typ úplného zatmění, ale Měsíc je blízko Země na své dráze, to znamená, že je malinko menší na obloze než sluníčko a kolem Měsíce v maximální fázi bude prstýnek. U nás bude vidět jen jako částečné zatmění, fáze 0,17, takže ani ne čtvrtina Slunce bude zakrytá. Může se stát, že to někdo ani nepostřehne. Rozhodně se nesetmí.

Že by šly slepice spát.
To ne, ale v každém případě je dobré pozorovat bezpečným způsobem, jako jsou speciální filtry na pozorování Slunce. Cédéčko nepoužívat rozhodně dlouhodobě. Nejlepší jsou speciální sluneční brýle, ty se dají objednat na hvězdárnách nebo zakoupit v některých optikách a fotografických obchodech. A ideální je svářečské sklo.

Hvězdárna v Úpici

Kdy přesně tedy nastane to zatmění Slunce?
10. června a maximální fáze bude kolem poledního. Začíná v 11:44 a končí ve 13:36 hodin.

Hvězdárna v Úpici v Podkrkonoší, která byla otevřena 8. listopadu 1959, patří mezi nejmenší hvězdárny v České republice a specializuje se na pozorování sluneční aktivity a zatmění Slunce. Pravidelně pořádá astronomické pořady spojené s pozorováním oblohy.

Co dalšího zajímavého bylo vidět teď na noční obloze?
Měli jsme možnost pozorovat zjasněné hvězdy, takzvané novy. Výbuch novy se to nazývá. Hvězda prostě zjasní o několik takzvaných hvězdných tříd, to znamená, že nebyla viditelná pouhým okem ani menším dalekohledem a najednou na 3 nebo 5 dní byla jasná tak, že byla dokonce viditelná pouhým okem, byť na hranici viditelnosti.

Ve středu 26. května nastane další superúplněk. Teď jich je poměrně hodně, protože Měsíc je na dráze blízko Země.
Marcel Bělík, ředitel Hvězdárny Úpice

Takže ta hvězda vybuchla a explodovala?
Ona se zbavila nějakých částí své hmoty, ty rozprostřela do prostoru a dalšími procesy se zase vrátila do nějakého stavu. Předpokládá se, že nějak podobně skončí naše slunko, ale trošku jinými procesy. Ale předpokládá se, že výbuch ukončí život našeho Slunce.

Čtěte také

Co nás zajímavého čeká? USA vypouští satelity Starlink, třeba 60 najednou, které vytvoří na obloze krásný světelný vláček. Je to pozorovatelné i u nás?
Ano, bohužel je to pozorovatelné i u nás. Ten efekt vláčku netrvá dlouho, ale velice nám to kazí pozorování.

A poslední chvilka věnovaná Měsíci. Příští týden ve středu 26. května zase superúplněk, viďte?
Ano, teď nastává hodně superúplňků, protože Měsíc je na dráze blízko Země, tentokrát bude asi 357 000 km od nás a zároveň nastává úplněk. Ten nastane asi o 9 hodin později, tedy v tomto případě tomu říkáme superúplněk. Měsíc na obloze vypadá, že je maličko větší. Očima to víceméně nezaznamenáme, Měsíc jakoby víc svítí, ale jinak to žádný fyzikální význam nemá.

Jakub Schmidt a Marcel Bělík ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové
autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.