Benátky, Vídeň, Amerika. Michal s Josefem objeli na Pionýrech za šest dnů Svět. Zůstali přitom doma

20. srpen 2020

Budeme si povídat o tom, jak dva kluci objeli Svět a napálili přitom internet a hlavně všechny, kteří je sledují a mají jejich dobrodružné výpravy na starých Jawách rádi. Michal Franc spolu s Josefem Kmentem jsou tu dnes s námi v rozhlasovém studiu.

Tak vy jste v létě objeli svět za 6 dní skoro jako Supermani. To bychom měli vysvětlit.
Michal Franc: Ono to zase tolik práce nedá objet svět. Když to vezmu, tak nám to trvalo necelé 3 hodiny. A celkově naše výprava trvala 6 dní. Ale bylo to z toho důvodu, že se teď při koronakrizi zavíraly hranice. Přemýšleli jsme, kam vyrazit, protože každý rok touto dobou brázdíme evropské státy. A najednou to nešlo. Koukali jsme do mapy a najednou viděli Benátky, Betlém, Polsko, Ameriku, všechno v českých mapách. Všechno v České republice. Takže jsme si řekli, že najdeme zajímavá místa a objedeme svět u nás v České republice.
Josef Kment: A to se povedlo.

Napsali jsme na internetu, že OBJEDEME SVĚT velkými písmeny. Aby nebylo poznat, že objedeme rybník Svět na Třeboňsku.
Michal Franc

Ale především se povedlo napálit lidi, když jste zveřejnili na internetu, že balíte na cestu kolem světa.
Michal Franc: My jsme ale na internetu nelhali. Protože jsme jeli na cestu kolem světa, on Svět je rybník na Třeboňsku. Takže jsme objeli Svět. A na těch našich webových stránkách jsme záměrně nepsali Svět s velkým nebo malým S, ale napsali jsme celý nápis velkými písmeny. Aby nebylo poznat, že odjedeme rybník.

Michal Franc a Josef Kment ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Našli jste dokonce i New York v České republice!
Josef Kment: To je taková osada také na Třeboňsku. Jen mrakodrapy tam bohužel nejsou.

Na Pionýrech kolem Světa
V roce 2020 jsme se vydali na cestu kolem Světa. Nebyla to však cesta kolem světa, ale Světa. Navštívili jsme Jerusalém, Benátky, Vídeň, Mnichov, New York, Košice, Katovice, Petrohrad, Paříž, Londýn a mnoho dalších míst. Všechno v České republice.

Našel jsem ve vašem itineráři New York, Vídeň, Černá Hora, Drážďany, Košice, Londýn, Paříž, Texas, Bosna. To jsou všechno názvy osad v České republice?
Michal Franc: Zhruba asi z jedné třetiny to jsou názvy našich vesnic. A zbytek jsou většinou osady, které spadají pod nějaké město nebo vesnici. Například právě New York, Londýn, Bosna a Paříž jsou osady spadající pod jedno město na Třeboňsku. A vesměs to jsou chatové osady, nejsou tam většinou ani místní obyvatelé. Jezdí se tam na chaty, ale v mapách to je značené. Cedule tam jsou.

Každopádně to byl perfektní nápad. Věřím, že jste si cestu užili. My musíme ale Michale připomenout, že vy jste toho na vašich pionýrech, na starých Jawách, hodně najeli, velký kus světa, s parťákem Martinem Gregorem, který tu dnes ale není. Už se na nás dívá odněkud ze shora. Myslím, že jemu by se váš nápad taky moc líbil.
Michal Franc: Byla to v podstatě cesta na počest Martina, protože my jsme spolu plánovali už opravdu velkou cestu. Měli jsme toho hodně projeto, takže se plánovala větší cesta, ne úplně cesta kolem světa, ale mělo to být velikánské. Tak mě napadlo tohle absolvovat k uctění Martina. A myslím si, že by se mu opravdu líbilo, jak jsme objeli Svět.

Čtěte také

Vy jste to také vždy symbolicky svou jízdu zakončili v Chocni.
Michal Franc: My jsme každý rok z Chocně vyráželi a do Chocně se vraceli. Letos, protože mám nového parťáka Pepu, tak jsme vyráželi z Červeného Kostelce. Ale zakončili jsme cestu v Chocni, právě na památku Martina.

Myslím, že jste svou cestou možná hodně lidí inspirovali. A budou se chtít podívat po vašich stopách. Byl jsem v New Yorku v Americe ale českou osadu New York neznám, stojí za to se tam vypravit?
Michal Franc: Je to pěkné, můžete říct, byl jsem v New Yorku. Lidé, co v našem New Yorku bydlí, mu neříkají Big Apple. Ale mrakodrapy tam neuvidíte. Většinou ty chatové osady vznikly kvůli rekreaci, takže je tam pěkná krajina, klid, je to dál od měst v lesích nebo u rybníku. Takže pro rekreaci a odpočinek to jsou super místa.

Já jsem Michalovi napsal přes sociální sítě, jestli něco neplánuje. Bavili jsme o cestování a tak celé to naše putování vzniklo.
Josef Kment

Zajímá mě, jak vy jste se dali s Pepou dohromady, kde jste se našli? Protože s Martinem to tenkrát bylo přes internet, na sociálních sítích přes motorky.
Michal Franc: Přesně tak. A s Pepou to bylo podobné.
Josef Kment: Já jsem Michalovi napsal, jestli něco neplánuje, nějakou cestu. Bavili jsme o cestování a já kluky pozval, jestli nechtějí udělat přednášku. Oni ji udělali a přijeli. A začali jsme se ještě víc bavit a tak to nějak vzniklo.

Na Pionýrech kolem Světa, ale všechno v České republice

Máte to také teď rozdělené, že se Pepa postará o motorky?
Michal Franc: Naštěstí jsem narazil na skvělého parťáka. Pepa je taky blázen do motorek, takže se stará o technickou stránku výpravy. A já zase o plánování, jak to bylo předtím.

Co to vlastně máte za motorky?
Josef Kment: Jawa 23 Mustang.
Michal Franc: A já mám Jawu 21 Pionýr z roku 1975.

A teď mě zajímá Kuba. Protože Michal se podíval taky na Kubu na začátku roku.
Michal Franc: Na začátku roku jsem to ještě stihl naštěstí před koronou.

Musíme říct, že to byla skutečná cesta, nikoliv vtip. Opravdový Karibik a Kuba.
Michal Franc: Ano, ale bylo to bez motorky. Ovšem bylo to zase za motorkami. Protože jsem byl pozvaný prezidentem kubánského Jawa klubu. V Havaně je totiž docela velký Jawa klub. Jawa měla a má stále ve světě velké jméno. Za totality se tam motorky vyvážely poměrně ve velkém. Dodnes jich na Kubě jezdí tisíce v ulicích. Takže tam vznikl i Jawa klub. Jen to mají kluci trošku složitější s náhradními díly. Takže to různě po podomácku lepí, ale motorky mají krásné.

První Jawa kterou vidím v Havaně, netradiční pohled, Kubánec, Babeta, Havana

Kuba, to je takové muzeum na silnici. Nejen motorky, ale i stará nádherná americká auta.
Michal Franc: Tam vylezete z letiště a jste jakoby v muzeu. Koukáte a všechna auta jsou staré ameriky. Kdo má tyto automobily rád, tak to je pro něj úplný ráj. Chevrolet, Cadillac, Pontiak. Prostě úžasné. Oni se o ně starají, takže to jsou nablýskaná auta. Ve většině případů jde o taxíky, na které zase lákají turisty. Snaží se, aby měli co nejhezčí auto.

Klasické ameriky v ulicích Havany

Ale nejezdí tam jen ameriky.
Michal Franc: Rok předtím jsem byl s Martinem na Ukrajině, a najednou jsem se na Kubě ocitnul skoro jako na Ukrajině. Protože tam byla také spousta žigulíků, maluchů, jsou tam i tato socialistická auta. Možná je jich tam i víc, než těch amerik.

Kdo by chtěl tohle vidět opravdu naživo, tak musí na Kubu.
Michal Franc: Ale musíte to stihnout ještě než tam začne pořádný turistický ruch. Až se to tam zvrtne. Ale dnes to tam ještě můžete vidět. Ale nejsou to jen auta, ale i domy. Když tam procházíte ulice, tak jste jako v nějakých pirátských dobách. Úžasné to tam je.

Teď se moc necestuje, v době krize koronavirové. Ale určitě máte v plánu nějaké další cesty na motorkách v hlavě.
Michal Franc: V plánu máme další cesty. Ale dneska je doba taková, že se to moc plánovat nedá. Jsou to plány na příští rok, ale raději je ani moc zveřejňovat nebudeme.

Jakub Schmidt, Michal Franc a Josef Kment ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Já se moc těším. Našimi hosty byli Michal Franc a Josef Kment. Moc děkuji za návštěvu.
Díky. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související