Babička jako živá. Ratibořice se na tři dny vrátí zpět v čase a ožijí dobovými románovými postavami

7. červen 2022 08:27

Babiččino údolí v Ratibořicích zve na mimořádné hrané prohlídky. Ty začínají nejen na zámku, ale i v Rudrově mlýně a na Starém bělidle dnes v 10 hodin. Návštěvníci si mohou všechny historické prostory prohlédnout v doprovodu průvodců v dobových kostýmech a ponořit se tak do děje slavné knihy Boženy Němcové. 

Čtěte také

Zatímco průvodkyně vypráví o historii zámku v Ratibořicích, tak se s kastelánem Ivanem Češkou vydáme dál po prohlídkové trase. Skupinku turistů necháme za sebou, ale prohlídky budou nyní vypadat úplně jinak než jak jsme byli nyní svědky.

„Určitě. Jsou to jiné prohlídky a netradiční způsob provázení návštěvníků. Protože jsou to vlastně hrané prohlídky, tedy nikoliv klasický výklad průvodce. Jde již o tradiční akci, kterou se snažíme lidem přiblížit atmosféru doby, kdy zde prožívala své dětství Božena Němcová. A kdy majitelkou panství a zámku byla vévodkyně Zaháňská.“

Procházíme po návštěvnickém okruhu. Setkávají se taky lidé při mimořádných prohlídkách také s příběhy, když už spatří kostýmované postavy? „Prohlídky nejsou ze života panstva, zaměřují se především na děj a příběhy odehrávající se v knize Boženy Němcové Babička.

Čtěte také

„Když budeme listovat stránkami knihy, tak tam můžete najít příběhy, které právě ztvárňují živé, kostýmované postavy," vysvětluje Ivan Češka.

Jedná se tady vlastně o takové divadelní představení v těch pravých, skutečných interiérech. „Dalo by se říci, že to je malé divadelní představení, ano.

Zastavili jsme se v takovém růžovém obláčku. Octili jsme se v ložnici a vše je tu v růžových tónech. Stěny, závěsy i povlečení. „Je to ložnice vévodkyně, proto je to takto barevně sladěno.

Čtěte také

Kolik lidí se celkem podílí na hraných prohlídkách v Ratibořicích? „Nejsou to běžní průvodci, ti většinou vystupují například v rolích komorných a lokajů. Protože oni musí zajistit praktickou a organizační stránku věci. A osoby, které vystupují a účinkují, to jsou buď bývalí průvodci nebo naši dlouholetí přátelé a příznivci.

„Ti se uvolí k tomu, naučit se roli a obléknout se do kostýmu. Návštěvníkům zpříjemňují návštěvu Babiččina údolí, dodává kastelán ratibořického zámku Ivan Češka.

Za Babičkou Boženy Němcové mohou zájemci přijít do Ratibořic a okolí až do čtvrtka tohoto týdne. Od pátku 10. června budou na programu už opět běžné prohlídky.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související