V Babiččině údolí vás seznámí s realitou, která je odlišná od idealizované fikce v knize Babička

4. únor 2020

Před 200 lety se ve Vídni narodila spisovatelka Božena Němcová. Její život je úzce spojený s Ratibořicemi na Náchodsku, kde strávila část dětství. A právě proto, že Babiččino údolí proslavila ve svém nejznámějším díle, se tam na chvíli vypravíme. Děj románu zasadila do prostředí, které ale vypadalo podle správce ratibořického zámku Ivana Češky ve skutečnosti trochu jinak.

Kde jinde si připomenout život Boženy Němcové než právě v Ratibořicích, v Babiččině údolí, kde si tuto významnou osobnost vlastně připomínají každodenně.

Čtěte také

„Protože rok 2020 je rokem Boženy Němcové, tak letos si budeme ještě více připomínat její vztah k Ratibořicím. My zde návštěvníky samozřejmě seznamujeme s realitou, která je poněkud odlišná od literární idealizované fikce v knize Babička," říká Ivan Češka.

A hned doplňuje.
„Takže se tu zejména připomíná dětství a mládí slavné spisovatelky. Připomíná se zde sňatek s Josefem Němcem. Protože odtud, z Ratibořic, kde se v roce 1837 provdala, odchází."

Opravy náhonu v Babiččině údolí

Božena Němcová se potom se svými dětmi vrátila zpátky do chaloupky na Staré bělidlo?

„Ano. Ona se sem vrátila do roubené chalupy, která se dnes nazývá Starým bělidlem právě na základě knížky Babička. Tam ona umístila děj svého románu. A už tam právě spočívá ona idealizace, že se děj odehrává v této chaloupce. Ona však není tím Starým bělidlem, které Božena Němcová znala ze svého dětství. To původní bělidlo stálo jinde."

To jsou reálie, které v Babiččině údolí připomínají návštěvníkům

„V knize je to hodně idealizované. Život Boženy Němcové byl hodně pohnutý. Aspoň tedy poté, co se provdala za Josefa Němce. Ale je možné, že její dětství bylo trošku přívětivější."

Čtěte také

Co bylo ještě jinak, kromě Starého bělidla?

„Nejen místní reálie, ale byly to zejména rodinné vztahy. Protože nebyl zdaleka tak dobrý vztah mezi babičkou a její dcerou Terezií Panklovou, tedy matkou Boženy Němcové. Víme, že tam byl velký rozdíl v názoru na život, na hospodaření a tak dále. Proto také ona skutečná babička po krátkém pobytu v Ratibořicích odtud také odchází do Vídně. Tam skutečná babička zemřela, nikoliv na onom literárním, dnešním Starém bělidle," vysvětluje Ivan Češka.

Především dětství Boženy Němcové si tedy mohou návštěvníci připomenout v Babiččině údolí na Náchodsku od začátku turistické sezóny. Ta letošní začne už na konci března.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.