Altán na Růžovém paloučku v Babiččině údolí na Náchodsku svítí do dálky novotou

1. listopad 2019 09:58

Altán v zámeckých zahradách v Ratibořicích na Náchodsku je po kompletní obnově. V jeho okolí ale pozornému návštěvníkovi neujdou další stavby, které potřebují opravit. Na jednu z nich by měla přijít řada už v příštím roce. 

Podrobnosti zajímaly reportérku Janu Házovou a tak se tam v doprovodu kastelána Ivana Češky vypravila.
„Tak tady máme toho našeho obnoveného krasavce v plné kráse."

Čtěte také

Zahradní altán má bílé stěny a krásnou dřevěnou střechu.
„Ano, zase se skví ve své plné kráse. Byla to obnova jednoduchá, protože došlo k výměně jen některých konstrukčních prvků. A samozřejmě, že opravou prošla i šindelová střecha."

Barevnost šindelů sladí až čas. My se jdeme podívat blíž. Sejdeme po kamenných schůdcích a ocitáme se v zahradě či parku ratibořického zámku.
„Jsme v parku a konkrétně této části se říká Růžový palouček. Protože jsou zde popínavé růže. V minulosti jich bylo dokonce ještě mnohem více, jelikož nejmladší sestra posledního majitele, princezna Alexandra, celý svůj život strávený většinou v Ratibořicích, se pěstování růží věnovala."

Sallet v parku ratibořického zámku projde teprve opravou

Původně jsme šli do parku kvůli krásně opravenému altánku. Cestou k němu nás však zaujala jedna zajímavá, půlkulatá stavba. Je skrytá za stromy.
„Můžeme se k této stavbě zajít podívat. Je to takzvaný sallet, který plnil podobnou funkci jako obnovený zahradní altán. Vnitřní okna byla prosklená, včetně vstupních dveří. A k tomu z vnější strany přiléhají žaluziové okenice. Ty byly funkční a daly se nastavovat."

Když byl tento altán postaven, tak stromy, které ho obklopují a stíní, byly daleko mladší.

Čtěte také

„Jak je vidět, jde o letité stromy, ale my je dnes necháváme v tomto stavu, protože nám onen sallet, který je zatím v nepříliš dobrém stavu, maličko zakrývají před zraky veřejnosti. Protože tím se nyní nemůžeme moc chlubit," vysvětluje Ivan Češka.

To by se ovšem také mohlo v blízké budoucnosti změnit.
„Rádi bychom. Máme v záměru hned v příštím roce přistoupit k obnově tohoto salletu. To znamená provést obnovu oken a těch vstupních dveří, včetně vnějších žaluzií."

Zámecký park je v Ratibořicích pro návštěvníky otevřen celoročně. Co se týká staveb, jako například zámku a dalších objektů Babiččina údolí, ty byly naposledy otevřeny na státní svátek 28. října.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související