Autobusy i vlaky jedou od neděle 13. prosince podle nových jízdních řádů. Jaké jsou změny?

12. prosinec 2020

„Opodstatněným požadavkům se kraj vždy snaží vyhovět. Řada změn v jízdním řádu se tak dotýká dojíždění školní mládeže nebo má zajistit lepší vazbu mezi autobusovými spoji a vlakovými spoji," říká krajský radní Václav Řehoř z ODS odpovědný za oblast dopravy.

Čtěte také

Například na „mezikrajské" trase Jičín - Lomnice nad Popelkou pojede ve dnech školního vyučování nový spoj ve 13:04, který kapacitně odlehčí pozdějšímu spoji z Jičína. Ten je dlouhodobě přeplněný. V opačném směru pojede nový spoj v 11:00 hodin z Lomnice nad Popelkou do Jičína.

Další změna zlepší dojíždění žáků a studentů z Chotče, odkud do Hořic vyjede spoj, který dosud začínal až v Mlázovicích. Taktéž bude až do Chotče prodloužena trasa odpoledního spoje z Hořic.

Čtěte také

Žáci dobřanské školy budou mít odpoledne lepší dojíždění ve směru do Sedloňova, Deštného v Orlických horách a Orlického Záhoří. Nový školní spoj pojede od školy ve 12:48.

Nové večerní spojení z Úpice bude sloužit především lidem dojíždějícím na noční směnu do Náchoda. V opačném směru budou mít v Červeném Kostelci autobusy lepší vazbu na spěšný vlak z Hradce Králové.

Odjezdy autobusů z Police nad Metují do Machova se posunou o pět minut, aby se stabilizoval čas na přestup z vlaků od Náchoda.

V neděli 13. prosince 2020 začíná platit také nový jízdní řád na železnici

V Královéhradeckém kraji bude rozsah regionální dopravy oproti změně v prosinci 2019 mírně vyšší (o 0,9 %). K nejvýznamnějším úpravám bude patřit doplnění spěšných vlaků Hradec Králové - Letohrad o jeden pár, změna koncepce víkendové dopravy mezi Hradcem Králové, Týništěm n. O. a Chocní a také posílení rychlé dopravy z Náchodska do Chocně s přípoji na koridorové rychlíky.

Čtěte také

„Dopravce nám vyšel změnami vstříc. Například pro cestující z Náchodska do Hradce Králové bude příjemné zkrácení jízdní doby spěšného vlaku Dobrošov v obou směrech. Ranní vlak dorazí do Hradce dříve a odpoledne bude odjíždět později. Jízdní doba klesne pod 50 minut," řekl hejtman Martin Červíček z ODS.

V průběhu jízdního řádu 2021 plánuje Správa železnic několik významných výluk, které ovlivní provoz vlaků ČD, a to zejména v úsecích Stéblová - Pardubice na trati 031 Hradec Králové - Pardubice, která potrvá od konce května do poloviny listopadu, a také mezi Trutnovem a Starou Pakou, která je naplánována od začátku července do poloviny srpna.

Čtěte také

„Ve spolupráci se Správou železnic budeme kooperovat na co nejhladším průběhu plánovaných výluk a připravíme také náhradní dopravu tak, aby stavební práce na železnici co nejméně omezily cestující," informoval radní pro dopravu Václav Řehoř z ODS.

Nový jízdní řád bude platit až do 11. prosince 2021. Regionální vlaky objednané Královéhradeckým krajem ujedou v období roku 2021 celkem 5,85 milionu vlakokilometrů. Denně vlaky ujedou 16 tisíc kilometrů. Celkem ČD v novém období zavedou 698 tras regionálních vlaků. V pracovní den se vypraví 624 vlaků, v sobotu 487 a v neděli 491. Dále na území kraje denně pojede 32 dálkových vlaků na lince R 10 Praha - Hradec Králové - Trutnov.

Všechny dálkové i regionální vlaky ČD můžou používat také zákazníci integrovaných dopravních systémů VYDIS a IREDO.

Hlavní změny v regionální dopravě Českých drah v Královéhradeckém kraji:

- doplnění spěšných vlaků Hradec Králové - Letohrad o jeden pár
- změna koncepce víkendové dopravy mezi Hradcem Králové, Týništěm n. O. a Chocní
- posílení rychlé dopravy z Náchodska do Chocně s přípoji na koridorové rychlíky

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.