Nakažení koronavirem se nebojíme, říkají většinou řidiči autobusů jezdící v Královéhradeckém kraji

25. duben 2020 09:40

V Královéhradeckém kraji končí mimořádná opatření v autobusové dopravě. Ode dneška tak cestující opět nastupují předními dveřmi a platí řidičům za jízdné. Hejtmanství tím zmírňuje nařízení, která mají zabránit šíření koronaviru. Co to obnáší pro cestující? Zvýšená hygiena bude ale v autobusech i nadále.

Čtěte také

„Každopádně plus pro nás, když budou lidé nastupovat předními dveřmi. Můžeme tak eliminovat opilce, kteří se tam někdy najdou vzadu s flaškou rumu. Takže za to jsem rád," říká na královéhradeckém terminálu hromadné dopravy řidič společnosti ČSAD Ústí nad Orlicí Jiří Buchta.

Spolu s kolegou se shodují v tom, že se nákazy nebojí.

„Máme roušky a gely do autobusu, jsme chránění."

Královéhradecký kraj zrušil nastupování předními dveřmi a tím pádem i odbavování cestujících v polovině března. Opatření chtěl zmírnit už po Velikonocích, nakonec dal ale dopravcům více času na vybavení vozů dezinfekcemi a pořízení dalších ochranných pomůcek.

Řidič autobusu (ilustrační foto)

Například předseda odborů společnosti BusLine Jiří Kuchynka tak také současné vracení přepravy do normálu vítá.
„Já se na to dívám pozitivně, protože země se musí zase vrátit do původních kolejí. Samozřejmě opatrnosti není nikdy dost, ale myslím si, že je to docela dobře pojištěno, aby to riziko bylo co nejmenší."

Nástup předními dveřmi do autobusů od 25.4.2020

Samotné hradecké hejtmanství mezi jednotlivé dopravní společnosti v uplynulých dnech rozdělilo další respirátory a roušky, vysvětluje za krajský úřad Sylvie Velčovská.
„Dodali jsme autobusovým dopravcům 6 000 roušek a 2 500 respirátorů pro zvýšení ochrany řidičů. A také velké množství dezinfekčních prostředků. Cestující se tak ve veřejné dopravě mohou cítit bezpečně."

Jak lze vyčíst i z letáků, které jsou vylepené v autobusech, cestující musí stále dodržovat určitá hygienická opatření.

Například by měli dodržovat odstup od ostatních, do autobusu vstupovat jednotlivě a pokud to jde, tak by v autobusech neměli obsazovat první řady sedadel.

autoři: Ondřej Vaňura , baj
Spustit audio

Související