Zůstane kostelíku v krkonošské Malé Úpě po opravách červená střecha? Nebo se změní znak obce?

1. září 2024 07:42

Nejvýše položenou krkonošskou obcí je Malá Úpa. Ve znaku má jednu z nejcennějších horských památek - přes dvě a půl století starý kostelík Petra a Pavla. Ten v současné době prochází rozsáhlou rekonstrukcí, na kterou přispívají nejen místní, ale také chalupáři a turisté. Jak to s opravou kostela, který má horská obec ve znaku, vypadá, zjišťovala redaktorka Eliška Pilařová.

Kostelík na Malé Úpě, někdejší centrum obce, stavbička, kterou za statečnost místních povolil císař Josef II. a Maloúpští sami postavili. „My jsme ho převzali od církve, takže patří obci,“ říká starosta Karel Engliš.

Čtěte také

A na kostel jsou tady také náležitě hrdí. Varhany nechali opravit a ze sbírky pořídili nové hodiny. „Jak můžete vidět, tak nové hodiny fungují. Odbíjejí od 8:00 od rána do 22:00 do večera. Ale kostel má několik problematických míst. Na půdě, v konstrukci, chceme dát kostelu také nový kabát a novou střechu. Doufáme, že peníze na to seženeme.

„Rozpočet je spočítán asi na 10 milionů korun. Takže jedeme na etapy, vysvětluje Karel Engliš.

A co veřejná sbírka na opravu kostela?

Čtěte také

„V současné době je na ní zhruba půl milionu korun. Sbíráme prostě peníze jak se dá. Druhá možnost je příspěvek od Ministerstva kultury. A zrovna minulý týden jsem pořádal o dotaci také Česko-německý fond budoucnosti. Na opravu střechy.

Na webových stránkách Malé Úpy je uvedeno, že na kostel může přispět každý, kdo to tady má rád. Nejen transparentní účet funguje. „Lidé, kteří sem přijedou a kostel míjejí, tak si třeba řeknou, že by rádi přispěli na dobrou věc, nebo jsou na mši.

Čtěte také

Připomeňme, že Malá Úpa má svůj kostel i ve znaku. To by tedy bylo, aby kostelík chátral a ve znaku byl krásně vymalovaný. „Jestli si pamatujete, tak ve znaku je kostelík s červenou střechou. A právě barevnost střechy nyní diskutujeme, protože od památkářů a od Správy KRNAP jsme měli požadavek, aby střecha nebyla červená, ale do šedých nebo černých odstínů.

„Snažím se ještě přesvědčit odborníky z památkového úřadu, jestli by přeci jen nezměnili názor. Protože většina místních lidí chce zachovat kostel s červenou střechou. A když jsme teď diskutovali podporu německých starousedlíků, tak ti také vyjádřili přání, aby kostelík dál zářil do krajiny červeně. Myslím si, že to nijak nekazí krajinný ráz, dodává starosta Malé Úpy Karel Engliš.

autoři: Eliška Pilařová , baj
Spustit audio

Související