Ze Sněžky vedou čtyři cesty, jedna hezčí než druhá, do Malé Úpy. Tam si pak dáte místní pivo horalů

21. únor 2024

Podíváme se do nejvýše položené obce u nás, do Malé Úpy v Krkonoších. Leží v nadmořské výšce 1 050 metrů, rozkládá se od údolí ve Spáleném Mlýně až k česko-polské hranici a z borůvek se tam dělají nejen koláče a knedlíky, ale dokonce i pivo, jak jsem slyšel. Naším hostem je starosta Malé Úpy Karel Engliš.

Jaká je u vás letošní zima? Většina lyžařských středisek bojuje s nedostatkem sněhu.
U nás se lyžuje, na sjezdovkách je sníh, protože lyžařský areál stačil nasněžit. Kluci tam dělají nemožné, ale sníh tam je, lyžaři jezdí, louky mimo sjezdovky jsou ale prostě jarní. Je to dubnové počasí, takže kupříkladu běžky, na které jsme se těšili, dokonce jsme pořídili i rolbu na úpravu běžeckých tratí, tak teď upravuje bohužel jen 2 kilometry tratí.

Karel Engliš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Prý máte i kluziště nejvýše položené v republice.
Máme kluziště vyhledávané, je tam jak veřejné bruslení, tak si tam mohou naši hoši mohu zahrát hokej. Zrovna třeba včera se hrál.

Malá Úpa je kouzelná, má úžasný genius loci. Ležíme v národním parku KRNAP, což má nevýhody, ale i výhody. Příroda je u nás panenská.
Karel Engliš, starosta Malé Úpy

Vidím, že máte něco pod okem.
Odrazil se mi puk přímo pod oko. Takže bruslení je v zimě velmi oblíbené zpestření týdne. Stejně tak máme nové kino, kdy lyžařský areál zrekonstruoval krásně centrum Hořec a do přízemí umístil kinosál. Během týdne se tam koná několik představení, včera bylo vyprodáno, dokonce bylo přistaveno ještě asi 20 židliček pro děti. Takže to je také velmi úspěšné.

Čtěte také

Vy jste rodák z Malé Úpy?
Já jsem přistěhovalec. Pocházím z Prahy, ale manželka vyrůstala v Peci pod Sněžkou, takže jsem se do Krkonoš přiženil. Už se považuji za horala.

Jak byste tohle místo představil lidem, kteří třeba jen Malou Úpou projíždějí cestou do Polska?
Malá Úpa je kouzelná, má úžasný genius loci. Myslím si, že kdo už u nás byl, tak nejezdí jinam. Je to klidné místo, lyžařské středisko s pohodou. Samozřejmě ti, kteří rádi jezdí do míst, kde to žije, tak jedou jinam, ale u nás nádherné spojení přírody a klidu, ležíme v národním parku KRNAP, což má svoje nevýhody, ale i výhody. Příroda je u nás ještě netknutá, panenská.

Z Malé Úpy vede také hezká, příjemná procházka na Sněžku.
Ano, je 8 km a vedou tam asi čtyři cesty, jedna hezčí než druhá. Myslím si, že je lepší alternativa k lanovce na Sněžku. Nebo to propojit. Vyjet si na Sněžku lanovkou a sejít k nám na Malou Úpu a třeba si dát pivo v pivovaru Trautenberg, to je taková optimální cesta.

Čtěte také

Kolik u vás žije stálých obyvatel?
Máme 142 obyvatel. Ono se to neustále pohybuje, myslím, že to bylo minulý rok 152 a teď 142. Je to stále kolem těchto čísel.

A život je jistě specifický, hlavně co se týče zimního období.
Je to údržba cest, řešení parkování hostů, co k nám přijíždějí. To je něco, co řešíme stále, protože máme nedostatek parkovacích míst. Řešíme, aby se u nás i do budoucna dalo lyžovat, abychom měli dostatek sněhu, spolu s lyžařským areálem a Správou KRNAP řešíme retenční nádrž, kterou potřebujeme. Je to tedy spousta věcí, které se týkají zimní sezóny a horského střediska. V nížině se s tím běžný starosta nesetká.

Vzpomenete si, kdy jste tam naposledy zapadli tak, že byste opravdu byli odříznutí od světa? Byla taková zima?
Určitě, teď ale nevím přesně rok. Ale sjela nám tam lavina, která nás odřízla. Bylo to mezi Spáleným Mlýnem a Pomezními boudami, spadla lavina na hlavní silnici a odřízla od zbytku světa. To byl moment, kdy jsme si řekli, že i když je to třeba ekonomicky nerentabilní, že chceme mít hasiče u nás, kteří budou připraveni a budou takové věci řešit. Kromě toho, že jsme odříznuti tou svojí polohou, kdy ležíme až nahoře v 1 050 metrech, asi 25 km od Maršova, tak může se stát, že jsme odříznutí úplně.

Potěší mne takové drobnosti, co se povedou. Funguje u nás dětská skupina Vločka a když vidím spokojené děti a rodiče, tak jsem moc rád.
Karel Engliš, starosta Malé Úpy

Už byla zmínka o vašem slavném pivu. Je borůvkové?
Jsou různé příchutě, naši sládci jsou velmi vynalézaví a šikovní, dělají opravdu dobrá piva. Takže připraví i nějaký ten speciál, borůvkový a malinový, jsou tam příchutě banánů a grepu. Tedy kromě klasických ležáků jsou to právě i speciály. Vše v té nejlepší kvalitě a chuti. Mám své místní pivo Trautenberk, který dostanete jak v pivovaru, tak i v restauracích na mnoha boudách, jejichž majitelé jsou akcionáři v pivovaru Trautenberk.

Čtěte také

Pojďme se teď přesunout k takovým běžným problémům. Už jsme zmínili parkování. Takže aktuálně řešíte parkovací dům?
Parkování řešíme neustále. U nás je to o tom, že parkovací místa jsou zapotřebí v dobách největší špičky, když je v zimě pěkné počasí nebo je Silvestr či jiná akce. Jinak parkovací místa stačí. Se Správou KRNAP vedeme jednání o možnosti parkování na určitých pozemcích, bohužel hodně narážíme na to, že ty pozemky jsou pro KRNAP důležité a nechtějí nám na nich povolit něco realizovat. A parkovací dům, to je samozřejmě varianta velmi finančně náročná. Hodně se rozmýšlíme, jestli ano nebo ne. Pokud ano, tak na to musíme mít nějaké externí financování, protože z našeho rozpočtu si to nemůžeme dovolit.

A co radosti starosty? Z čeho jste měl naposledy největší radost? Co vás potěšilo?
Vždy mne potěší takové drobnosti, které se povedou. Už druhým rokem například u nás funguje dětská skupina Vločka, takže když vidím spokojené děti a jejich rodiče, tak jsem moc rád.

Čtěte také

Vy nemáte školu ani školku, ale právě dětskou skupinu pro nejmenší děti místních boudařů.
Tak to funguje druhým rokem a v současné době jsme v nájmu v jednom z ubytovacím zařízení. Přemýšlíme, že bychom postavili nějaký objekt pro děti. Jestli tam bude dětská skupina, nebo školka, to ještě nevíme, ale chtěli bychom to udělat na Pomezních boudách. A hned vedle bychom chtěli postavit obchůdek, který také u nás dříve byl a teď není. Po mnoha diskuzích jsme si řekli, že ho chceme. Nyní se připravuje projektová dokumentace a během několika let bychom chtěli obchůdek otevřít.

Na co byste nás do Malé Úpy pozval?
U nás se děje každý týden něco. V kinosálu se promítají filmy, dělají se cestovatelské přednášky, je tam mnoho akcí, i na sněhu budou ještě teď dvě zajímavé akce. 17. března Krakonoš a lyžníci. Lyžaři a sáňkaři ve stylovém oblečení budou závodit. A 30. března, pokud sníh dá, tak bude závěr sezóny. Potom v červnu klasický jarmark a myslím, že 5. října, zase naše už tradiční Maloúpská vařečka.

Karel Engliš ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Do Malé Úpy vás pozval a o tamním životě povídal starosta Karel Engliš, kterému moc děkuji za návštěvu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související