Někde vozí rodiče děti do školky autem, v Malé Úpě používají skútry, čtyřkolky a nebo také sáňky

15. únor 2024 08:15

Kopce, stráně a pastviny, které se v zimě proměňují v malou sjezdovku. K tomu jediná příjezdová cesta. Tak vypadá místo, kam rodiče z Malé Úpy a širokého okolí vozí své děti do školky. Přesněji řečeno do dětské skupiny Vločka. Mateřská škola skončila v nejvýše položené obci v České republice už před několika lety. 

Jenže malých dětí tu přibývá a tak se obec rozhodla, že začne žádanou službu poskytovat.

Čtěte také

„Já mám nové boty!“ Tatínek Marek právě teď přivedl do skupinky dětí Vločka v Malé Úpě na Trutnovsku svého syna Toníčka. „Chodíme každý den, když není Tonda nemocný. Syn se rozvíjí.

Svého syna už v šatně také svléká maminka Bára. „My jsme přes kopec. Všichni sem jezdí v zimě na skútru nebo na čtyřkolce, my jezdíme na sáňkách.

Vedoucí skupiny Vločka Michaela Křepinská se vítá s dětmi. Dnes jich tedy moc nedorazilo. „Máme jich tu teď čtyři, ještě jedno dítě má dnes dojít, s tím, že naše kapacita je deset dětí.

Společně s dětmi si beru malou barevnou podložku a čeká nás ranní cvičení. „Na špičky a na paty. Houpeme se já a ty.

Dětská skupina Vločka v Malé Úpě

Jen co se děti opláchnou, tak je čeká společná svačinka. „Pomeranč a banánek.

Dnes počasí příliš nepřeje. „Většinou, když celý den prší, tak ven nechodíme. Ale když to počasí jen trochu dovolí, tak se snažíme dostat děti na vzduch každý den. Jdeme na procházku, nebo je tu i zahrada, takže chodíme tam. V zimě chodíme i bobovat, říká Klára Hilovská.

Čtěte také

Spousta rodičů bydlí s dětmi odtud poměrně daleko. I v poměrně méně dostupných oblastech. „Pokud je sníh, tak k nám děti dopravují na skútru. Když to počasí dovolí, tak vyjedou nahoru autem.

Občas se stane, že kvůli přívalům sněhu někdo do školky prostě nedorazí. „Tady v okolí nic podobného není, museli by dojíždět třeba do Pece pod Sněžkou do školky nebo do nějaké dětské skupinky. Myslím si, že to hodně boudařů ocenilo, že tady na Malé Úpě něco takového vzniklo.

Tato dětská skupina Vločka v Malé Úpě na Trutnovsku v Krkonoších je v provozu po celý rok. Výjimkou je prvních 14 dní v červenci, kdy si paní učitelky vyberou dovolenou.

Spustit audio

Související