Víte jak funguje lesní mateřská školka?

17. prosinec 2014

Lesní mateřská školka je založena na myšlence "s dětmi venku za každého počasí". V České republice jich funguje už více než 120, jako zázemí slouží dětem například mongolská jurta, indiánské týpí nebo maringotka.

Od prosince už ale lesní školky nesplňují hygienické požadavky nového zákona o dětských skupinách a jejich provozovatelé čekají, jestli poslanci splní svůj slib o brzké novele.

Jaké podmínky vlastně děti v lesní mateřské školce mají? A jsou v přírodě skutečně za každého počasí?

Na to se do jedné z nich zajel podívat redaktor Václav Plecháček. Zavítal do Lesní školky v Trutnově, kde hovořil s Jitkou Metrlíkovou: "Když je velká zima, tak také trávíme čas s dětmi venku, ale výhoda je zázemí dřevěného srubu, který tu máme. Tady se můžeme ohřát nebo usušit promočené věci. A využíváme jej také pro odpočinek dětí. Jsou tu spacáky a veškerý komfort".

"Ve vedlejším údolí máme oslíky, koně, koze a ovce. Děti tam mají své políčko, letos jsme měli už i vlastní brambory. Sázeli jsme cibuli a česnek. Nově tu máme postavenou hliněnou pec ve které budeme zkoušet péct chleba", říká Jitka Metrlíková.

Kozy a ovce

"Děti také zapojujeme do péče o zvířata, aby je děti nevnímaly jako hračku. O zvířata se staráme, protože pro nás mají nějaký užitek a proto jim věnujeme péči", dodává Jitka Metrlíková z Lesní školky v Trutnově.


Zvětšit mapu
autor: PLE
Spustit audio