Značkaři na Náchodsku letos obnoví barevné značení na zhruba 250 kilometrech turistických tras

25. květen 2020 09:51

Klub českých turistů začal s obnovou turistických značek na Náchodsku. V letošním roce je prioritou žlutá trasa, opravují ale i jiné poškozené značky, na které při svých cestách narazí. Při té příležitosti se zaučují i noví značkaři, často velmi mladí.

Turistický značkař Pavel Staněk právě zaučuje nováčky. Kolik lidí má zájem stát se značkařem a provozovat tohle v uvozovkách řemeslo?

Čtěte také

„Musím říct, že v poslední době takových zájemců přibývá. Například v letošním roce se nám objevily tři nové značkařské dvojice. Mám z toho radost."

Paní Jaroslava zrovna obnovila jednu značku.
„Já se to zatím učím. Většinou nás Pavel vezme na nějakou trasu a prochází s námi jednotlivé značky jednu po druhé. Pokud je obnovujeme, tak nám to jde docela rychle. Protože ta značka už tam je, jen ji vylepšujeme."

„Ovšem pokud děláme novou značku, tak to je už poněkud obtížnější. Zatím tedy používáme šablony, nemáme to tak v ruce."

Značkaři musí v letošním roce na Náchodsku obnovit zhruba 250 kilometrů turistických tras

Do terénu Jaroslava vyrazila i se svými dětmi. Ty se tedy stávají také novými značkaři. Při malování značek se s maminkou střídají. Stalo se, že už někdy namalovali některou značku špatně?
„Ano, samozřejmě, to víte že jo. Ale to k tomu prostě patří."

Jaké jsou zákonitosti malování turistických značek?

„Pro běžného turistu musí ta značka působit na první pohled naprosto přirozeným dojmem. Aby právě tak působila, tak je k tomu zapotřebí znát poměrně hodně věcí. Značkař nováček se zaučuje asi dva roky. Musí absolvovat zhruba 20 kilometrů turistických tras, během kterých by měl být seznámen s veškerými problémy obnovy trasy."

Čtěte také

„Vše se učí v terénu. A zakončeno je to dvouvíkendovým kurzem vedoucích značkařů. Na konci těchto dvou víkendů značkař skládá testy a potom má kvalifikaci takzvaného vedoucího značkaře. A může samostatně už bez například mého vedení značit," dodává Pavel Staněk.

Na 250 kilometrů tras čeká členy Klubu českých turistů na Náchodsku při opravách turistických značek. Hotovo má být do konce června.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související