Zkuste podle našeho receptu kuřecí karbanátky se sýrem a sušenými rajčaty. A určitě nebudete litovat

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Karbanátky vás na talíři nikdy nezklamou (ilustrační foto)
0:00
/
0:00

Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.

Karbanátky lze dělat z mnoha různých surovin, které můžeme mezi sebou takřka libovolně kombinovat. Protože jsou, obzvláště jsou-li zhotovované z vepřového masa, energeticky vydatným pokrmem, dává se někdy před smažením přednost jejich přípravě na grilu.

Suroviny:
500 g kuřecí prsa, sušená rajčata naložená v oleji, tvrdý sýr (eidam, gouda) 100 g, menší cibule, česnek 2-3 stroužky, 1 vejce, sladká mletá paprika, hladkolistá petrželka, sůl, pepř, strouhanka, olej

Postup:
Maso umelte na masovém strojku. Přidejte k němu nakrájená sušená rajčata, vejce, nahrubo nastrouhaný sýr, rozdrcený česnek, najemno nakrájenou cibuli, koření a posekanou petrželku.
Osolte a důkladně směs promíchejte. Nechte uležet alespoň půl hodiny v lednici.
Poté ze směsi vytvarujte karbanátky, lehce je obalte ve strouhance a opečte pozvolna klasicky na pánvi s olejem nebo je vložte lehce potřené olejem do trouby a pečte na 180-200 °C dozlatova.

Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor anebo s pečivem. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.

Kapustové karbanátky

Související