Zima pomalu klepe na dveře. V Safari parku Dvůr Králové připravují odchyty zvířat z volných výběhů

9. říjen 2021 09:02

Letní sezóna ve dvorském safari parku skončila, ale i tak má tento turisty oblíbený cíl návštěvníkům co nabídnout. Otevřeny jsou všechny pavilony, Galerie obrazů Zdeňka Buriana a připraveny jsou i doprovodné akce jako například Běh Safari.

Podrobnosti vám nabídneme v rozhovoru zoologického ředitele dvorského safari parku Jaroslava Haimy Hyjánka a redaktorky Dany Voňkové.

Čtěte také

Chov divokých zvířat začal ve Dvoře Králové nad Labem přesně před 75. lety. O proměnu malého zookoutku v uznávanou zoo usiloval od roku 1965 ředitel Josef Vágner. Ten prosadil zbudování safari a také zaměření na africkou faunu.

Během svého působení ve Dvoře Králové nad Labem uspořádal osm expedic do Afriky, z kterých dovezl tisíce zvířat. Vznikla tak významná genetická banka afrických zvířat mimo jejich původní domovinu.

Z odkazu Josefa Vágnera safari park čerpá dodnes, když pokračuje v unikátních chovech a vrací řadu druhů zpět do jejich původního domova. Takovými jsou například antilopy koňské, buvoli kaferští, adaxové či přímorožci šavlorozí.

Nejnověji komunita zoologických zahrad ocenila přínos a význam safari parku i v oblasti chovu psů hyenových. Zooložka Gabriela Linhart se stala koordinátorkou evropského chovu psů hyenových a ze své pozice bude přispívat nejen k udržitelnému managementu populací v lidské péči, ale také k ochraně psů hyenových přímo v Africe.

Čtěte také

Safari park spolu se ZOO Liberec na jaře 2021 podepsaly memorandum na záchranu mimořádně vzácných zeber bezhřívých. Cílem je ustavit životaschopnou populaci v evropských zahradách a zajištění přežití zeber i přímo v Ugandě, které je dnes ve velkém ohrožení.

Světový věhlas má i záchranný chov nosorožců černých, kteří putovali ze Dvora Králové nad Labem zpět do Tanzanie a Rwandy.

Patrně nejznámější jsou pak snahy safari parku o záchranu nosorožců bílých severních. Na světě jsou dnes známy už jen dvě samice těchto nosorožců a obě se narodily na východě Čech.

Čtěte také

Během 75 let se v safari parku stalo mnoho světově výjimečných událostí. Dvůr Králové se stal Afrikou v srdci Evropy, plnou obrovských stád ohrožených a zřídka chovaných antilop i dalších druhů.

Na základu skupin zvířat dovezených z Afriky Josefem Vágnerem vyrostly největší světové chovy žiraf, zeber, vodušek a řady dalších. Někdejší zoo jako první na světě z černého kontinentu dovezla kriticky ohrožené buvolce hiroly a jako první je také rozmnožila.

Za zmínku stojí i první mláďata okapi, hrošíků liberijských, pelikánů kadeřavých, mangabejů černých, chocholatek červených, zmijí Nitscheiových a řady dalších druhů. Chovy psů hyenových, gepardů, nosorožců, hadilovů písařů či kudu malých patří k absolutní světové špičce.

Čtěte také

A za pozornost stojí i druhy neafrické, například první český odchov arů hyacintových, velmi úspěšný chov orangutanů, tygrů ussurijských či medvědů ledních. Nikde jinde v Česku nemohou lidé obdivovat mezi jinými drily černolící, buvoly pralesní, gazely Thomsonovy či pávy konžské.

Nikde v zemi neuvidí větší smečku lvů, za kterými se mohou vypravit vlastním autem nebo speciálním Afrika truckem.

Bez výletu do Dvora si neumí představit léto stovky tisíc Čechů a cizinců. Víc než patnáctka pavilonů a větších či menších krytých expozic, ojedinělá expozice kostí či největší stálá sbírka děl legendárního Zdeňka Buriana však stále více láká k návštěvě i po zbytek roku.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související