Safari park Dvůr Králové oslavil své 75. narozeniny unikátními známkami a jedinečnou kolekci šátků

19. září 2021 11:38

Během pestrého programu představil Safari park Dvůr Králové své chovatelské úspěchy, nové unikátní známky a jedinečnou kolekci šátků. Mezi hosty slavnosti se s mikrofonem vypravila reportérka Dana Voňková.

Rozloučení s letní sezonou Safari Parku Dvůr Králové se letos neslo ve znamení oslav 75 let chovu zvířat v této dnes světoznámé instituci. Zahrada připravila rozsáhlý program s pamětníky i dalšími osobnostmi, které významně ovlivnily a ovlivňují podobu areálu.

Čtěte také

A také lahůdky v podobě sběratelské edice známek s motivy zvířat. Milovníky módy nadchlo 75 šátků a exemplář kabelky od návrhářky nejvýznamnějších módních domů.

Sobota 18. září 2021 se ve dvorském safari parku nesla v duchu poděkování všem přátelům a sponzorům za přízeň. Pro ně i pro všechny ostatní připravila zoo jedinečné pásmo setkání s někdejšími řediteli zahrady a bývalými spolupracovníky.

Své místo v něm dostaly také historické filmy o safari parku a oblíbené ukázky tance a africké hudby. Podle ředitele Safari parku Dvůr Králové Přemysla Rabase šlo bezesporu o jednu z největších oslav v dějinách zoo.

Safari park Dvůr Králové oslavil své 75. narozeniny

Lahůdkou pro milovníky módy bylo představení kolekce 75 šátků módní návrhářky Andrey Vytlačilové. Designérka, která se narodila ve východočeských Mžanech, spolupracovala se světově nejúspěšnějšími módními domy jako Versace, Balenciaga, Kenzo nebo Marc Jacobs.

Čtěte také

Do safari parku se opakovaně vrací a během svých návštěv nasbírala inspiraci pro vůbec první převážně černo-bílý šátek, který kdy vytvořila. Na něm vyobrazila mimo nejrůznějších druhů afrických rostlin i hrabáče, slona nebo dvojici nosorožců symbolizujících Fatu a Nájin - dva poslední nosorožce bílé severní na světě.

Právě záchranu tohoto druhu, kterou v rámci projektu BioRescue safari park koordinuje, prodej šátků podpoří. Výtěžek z prodeje šátků ještě doplní prostředky z dražby kabelky, kterou vytvořila Andrea Vytlačilová v jednom jediném kusu.

Safari park Dvůr Králové oslavil své 75. narozeniny - V průběhu programu převzal zoolog Luděk Čulík cenu Bílý slon za nejvýznamnější odchov savce za rok 2020 v českých a slovenských zoologických zahradách

V průběhu programu převzal zoolog Luděk Čulík cenu Bílý slon za nejvýznamnější odchov savce za rok 2020 v českých a slovenských zoologických zahradách. Ocenění získal dvorský safari park za prvoodchov raritní antilopy chocholatky červené.

Pro filatelisty přichystala zoo překvapení v podobě jedinečného sešitku známek s tematikou druhů, které safari park vrací do Afriky. Osm známek znázorňuje druhy, jejichž chovem a záchranou dvorský safari park světově proslul. Na věrných malbách je zachytila výtvarnice Jitka Mašínová.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související