Zima je za námi. Rozloučily se s ní i děti z Mateřské školy Horská ve Vrchlabí. Moranu poslaly pryč

20. březen 2024 07:52

Zima skončila a tradičně se s ní rozloučili ve vrchlabské Mateřské škole Horská. Děti společně s učitelkami vyrobily Moranu a slavnostně ji hodily do Labe, aby zahnaly mráz, chladné počasí a přivítaly jaro. Do slavnostního průvodu se zapojili také rodiče, prarodiče a kamarádi. 

Čtěte také

„Každý tady má tu svoji. Poznáte si je? Naši cestu s vynášením Morany doprovodíme tím správným humbukem, který k tomu prostě patří.“ Jsou tu tamburínky, bubínky, spousta nejrůznějších hudebních nástrojů vlastnoručně vyrobených. „To vše si děti vyráběly. Je to celé jejich práce. Vyberou si dřevěný špalek, zatlučou hřebíky a na ty navléknou plechová kolečka.

Kateřina Šeberová už přinesla do šatny ve vrchlabské Mateřské škole Horská také to nejpodstatnější. A tím je postava Smrtholky. „Vyrobily jsme ji z papíru. Nahoře musí být červená a u spodku zelená barva.

Zima je za námi. Rozloučily se s ní i děti z Mateřské školy Horská ve Vrchlabí

Vše je nachystáno a děti vyrážejí ven

Součástí průvodu je také paní perníkářka s nůší na zádech. Co v ní máme? „Perníkové Mařeny. Ty se pak budou rozdávat, jak dětem, tak i rodičům.

Čtěte také

„Huš, huš, huš, zimo táhni už!" Do průvodu se zapojili i rodiče dětí. Jako například maminka Adéla. „Přišla jsem se na syna Toníčka, jak vyhání zimu. Protože se už také těším na jaro.

Teď už průvod dorazil na vytipované místo. Tady takzvanou Smrtholku zapálí a následně hodí do vody. „Zimo, zimo, táhni pryč. Nebo na tě vezmu bič!

„Bude krásně hořet. Vycpeme jí kabátek, necháme chvíli hořet a zahodíme. Děti z vrchlabské Mateřské školy Horská se rozloučily se zimou a od Labe se vrací zpět do budovy své školky. Tam je na zahradě čekala spolu s rodiči spousta zábavy.

Spustit audio

Související