Jaro je nejvhodnější doba pro výsadbu choulostivějších peckovin. Jako jsou meruňky nebo broskvoně

13. březen 2023

Rady pro jarní zahradu. Naším hostem je Jiří Šimůnek ze Střední školy služeb, obchodu a gastronomie v Hradci Králové, mistr z oboru zahradník. V tomto oboru je jistě již velké těšení se na jaro, protože škola už připravuje výstavu, tradiční velikonoční jarmark, na středu 5. dubna od 9:00 do 18:00 hodin.

Pojďme na výsadbu ovocných stromů. Začátkem března je ideální čas, abychom si vybrali nějaké nové ovocné stromy na zahradu?
Ano, teď už je skutečně vhodný čas. Ovocné stromky můžeme vysazovat i na podzim, ale na jaře, když už rozmrzne půda, a v letošním roce s tím žádný velký problém nebyl, tak už můžeme spolehlivě přistoupit k výsadbě. A jaro je na rozdíl od podzimu specifické tím, že je vhodnější pro výsadbu spíše choulostivějších peckovin, jako jsou meruňky a broskvoně.

V dobrém zahradnictví nám stromek i odborně ostříhají. Nesmíme se toho zaleknout, u broskvoní je řez před výsadbou velice radikální.
Jiří Šimůnek, zahradník

Hraje roli i počasí? Mohou přijít ještě nějaké přízemní mrazíky, mohlo by to stromek ohrozit?
Stromek to určitě neohrozí, pokud ho nekupujete v obchodě, kde ho na noc uklízejí do tepla. Stromky jsou už narašené, tak nehrozí poškození ze strany mrazíků, ty stromky jsou na to zvyklé, pokud jsou venku.

Jak ale stromek správně zasadit? Jsou nějaké obecné zásady, na co bychom měli pamatovat?

Čtěte také

U výsadby ovocných stromů je důležité si uvědomit, jaký stromek vůbec vysazujeme. Máme sadbu buď kontejnerovanou, pak je to velice jednoduché. Sundáme kontejner, vyhloubíme jámu, která bude alespoň o polovinu větší, raději jednou tak velká, pro kořenový bal a vsadíme stromek do hloubky tak, jak ho máme v tom kontejneru.

Samozřejmě můžeme dosypat nějaký dobrý kompost nebo zahradnický substrát. S přímým přihnojováním bych počkal, až když se potom stromek opravdu dostane do růstu.

Čtěte také

U těch prostokořených sazenic už to vyžaduje trošku více péče. Je potřeba si vybrat zdravý stromek, dát na radu odborníka. V nějakém dobrém zahradnictví nám stromek i odborně ostříhají. Nesmíme se toho zaleknout, především u broskvoní je řez před výsadbou velice radikální.

Zákazníci mají určitě tendenci vybírat krásný, dobře zavětvený stromek. A zahradník k němu potom přistoupí a z každé větve zůstanou dvě až tři očka. Potom jdete domů jen s takovým deštníčkem a vypadá to skutečně dost divně. Ale pro broskvoň je to velice zásadní a umožní jí to se dobře ujmout. Protože kořenový systém by nedokázal uživit tu nadzemní část v korunce.

Zeptám se za všechny pejskaře. Jakou byste doporučil ochranu kmenů, zvláště nových stromků, pokud máme doma čtyřnohého kamaráda?

Čtěte také

I mezi pejsky je trošku rozdíl. Někteří chodí a čůrají u těch stromků, další dokonce třeba začnou i kousat kmínek a dokážou stromek i vytáhnout ze země. Takže ideální je psa k vysázeným stromkům vůbec nepouštět. Pokud už musíte, tak určitě poskytněte stromku pevnou oporu v podobě kůlu, který bude skutečně dobře zatlučený do země, aby se to nemohlo vyvrátit.

A potom nějakou chráničku proti okusu. Obalit kmen třeba nějakým jutovým pytlovým materiálem. To má navíc ještě i dobrý vliv na ujímání stromku, protože to brání vysychání kůry kmínku. Je možné použít na kmínek i nějaký rukáv či fólii, který zabrání tomu, aby se psí moč dostala přímo ke stromu.

Celou zahradnickou radioporadnu s Jiřím Šimůnkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související