Venku jaro pomalu začíná, ve sklenících Střední zahradnické školy v Kopidlně už je v plném proudu

18. březen 2023 07:39

Saláty, kedlubny, brokolice a spousta jarních květin a letniček. Skleníky Střední školy zahradnické v Kopidlně už jsou téměř plné a studenti sází další zeleninu a květiny. Zájem z řad veřejnosti je velký. Největší poptávku očekávají 22. dubna, kdy budou v areálu školy tradiční jarní trhy. 

„Patriku, vezmi tady a poddloubni zakořeněný řízek. Vlož ho do květináče, který si jen mírně podsypeš. Vložíš tam rostlinu a obsypeš ji,“ říká mistrová Marcela Boudná, která právě v Kopidlně učí studenty. „A dáš to zpátky do bedýnky, kde máme nahrnkované rostliny.

Čtěte také

Alžběta zrovna přehrnuje hlínu. Pořádně ji kypří, protože je zapotřebí, aby byla dostatečné jemná, když přijde do květináče. „Je zapotřebí, aby to bylo promíchané, aby tam nebyla suchá horní vrstva.

Od květin jsme se přesunuli do dalšího skleníku, kde už máme zeleninu. Těch druhů je zde nachystáno opravdu hodně. „Kedlubny, květáky, papriky, saláty a brokolice.

Nad studenty tady dohlíží mistrová Petra Sedláčková. „My vyséváme postupně, takže začínáme zeleninou, která je vhodná k rychlení. Začínali jsme hlávkovým salátem, kedlubny a květáky. Máme už nasázený i jeden vlastní skleník, kam jsme právě v tomto týdnu nasázeli kedlubny, květáky a saláty. Ty počty jdou do několika tisíc.

Právě i kvůli rostoucím cenám už loni a předloni zájem o zeleninu mezi lidmi stoupal. Lidé začali si ji také začali více pěstovat sami doma. Pociťují to kopidlenští zahradníci? „Ano, určitě, také jsme to zaznamenali. Zkušenost z loňského roku je především zvýšený zájem o rajčata a papriky.

Čtěte také

„V podstatě už jsme potom ani neměli co prodávat, protože jsme opravdu vše vyprodali. Takže letos ten počet sazenic ještě nevýšíme. Cenu jsme zvedli jen o 50 haléřů na rostlině.

Vidíme tu už také krásně nakvetlé muškáty. „Máme už tady úplně vyprodané primule, a kvetou nám tu pryskyřníky. Zrovna teď je doba jejich prodeje.

Vedení Střední zahradnické školy v Kopidlně předpokládá, že veškerou zeleninu a květiny brzy vyprodá, stejně jako v loňském roce.

Spustit audio

Související