Stavbaři pracují na modernizaci základní školy v Kopidlně. Co nového v objektu vyroste?

4. březen 2020 10:17

V Kopidlně pokračuje přestavba budovy základní školy. Díky mírné zimě můžou dělníci téměř stále pracovat. Vedení školy a města už nakoupilo moderní vybavení do tříd a kabinetů. Novinkou bude také spojovací koridor mezi sportovní halou, školou a jídelnou. Práce mají skončit příští rok v září.

Čtěte také

„Ve staré budově byla letitá chemická laboratoř, opravdu 40 až 50 let stará. Ta už ani nebyla funkční. Umyvadla se nedala používat, to znamená, že nějaké pokusy a demostrace vůbec nebylo možné provádět," říká ředitel školy Pavel Berný.

A dodává, že na opravu objektu z počátku 19. století se čeká už dlouho.

Budova druhého stupně bude úplně nová, zůstanou z ní v podstatě jen obvodové zdi a hlavní příčky uvnitř.

„Probíhají všechny přípravné práce na montáž sociálek, které budou v některých místech úplně nové a na jiných místech, než bývaly. Takže tam už jsou hotové příčky a betony," komentuje ředitel současné práce.

Rekonstrukce přinesla i částečné omezení chodu školy

„Díky tomu, že máme dvě další budovy v našem školním areálu, tak jsme se nějak zhutnili a teď už to bereme jako nutné provizorium, které je nutné pro chod školy."

Psaní rukou

Kompletní přestavba prý byla nutná, žáci ani učitelé neměli podle vedení školy potřebné zázemí.
„Dá se říct, že špatné už tam bylo úplně všechno, celé rozvody. Hygiena, která do školy jezdívala na kontrolu, tak nám vytýkala absenci umyvadel a tekoucí vody v jednotlivých třídách. To jsme skutečně neměli. Stav podlah, kde se rozpadaly parkety, byly tam ohromné mezery, které znemožňovaly úklid. Byla tam také kvůli tomu velká prašnost."

Čtěte také

V areálu školy mý také vyrůst spojovací koridor mezi opravenou budovou, jídelnou a sportovní halou.

„Z hygienického hlediska je to velice důležité, protože se oddělí špinavé a čisté prostory, vybuduje se nový vstup, nová šatna. A to je důležité," vysvětluje starostka Hana Masáková z ČSSD.

Celkové náklady na přeměnu a modernizaci školy, včetně výstavby nových dílen má podle starostky přijít na 60 mil korun. 44 milionů mají pokrýt dotační peníze.

Stejné to bude i s učebnou pro výpočetní techniku. Dosud totiž měla škola dvě malé místnosti s nedostatečnou výbavou.

Spustit audio

Související