Vychovatelé, uklízečky i učitelé. Všichni pracují ve sklenících střední zahradnické školy v Kopidlně

25. únor 2021 08:47

Sazenice nepočkají. Velká část učitelského sboru a další pracovníci střední zahradnické školy v Kopidlně nastoupili do skleníků. Sezona už začala, jenže studenti jsou stále doma. Je potřeba sázet, vypichovat, přesazovat a hrnkovat. Zakázek je mnoho a je potřeba vše stihnout včas. 

Čtěte také

„My jsme si takto zakrátíme trošku kořen, kolíčkem si vytvoříme krouživým pohybem jamku a vložíme do ní rostlinku tak, aby nebyla utopená," mistrová odborného výcviku Marcela Boudná názorně ukazuje kolegům, jak je potřeba květiny přepichovat.

Po zaškolení se směle pouští do práce i vychovatelka Bára.
„Musel se člověk do toho trošku dostat. Hodně mě z toho bolí záda. Ale teď už to jde, už to docela i rychle utíká."

Další vychovatelka Jitka bojuje s drobnými rostlinkami.
„Ty větší jsou, ale s těmi mrňavými je spousta práce. To se ani nedalo vzít pořádně do ruky. To bylo hrozné."

Zahradnické rukavice navlékl i tělocvikář Tomáš Hásek.
„Část mého úvazku tvoří hodiny tělocviku, takže mám i volnější dny. A teď je zapotřebí něco tady udělat, tak jsem nápomocen. Nakonec jsem i absolventem této školy, takže ten obor je mi velmi blízký."

Čtěte také

„Přišly ještě kolegyně z teoretické výuky také pomoci. Mají odučenu distanční výuku, takže já jim jdu dát hned práci," vítá Petra Sedláčková učitelky, které právě odučily online.

Práce ve skleníku prý uklidňuje, před sebou toho ale mají ještě hodně.

„Máme nasmlouvané zakázky, které musíme splnit. Samozřejmě na nás spoléhají i lidé, kteří jsou zvyklí chodit si sem nakupovat. Věří, že si to tu koupí, takže pro nás zkrátka nepřipadá v úvahu, že bychom to nestihli. Máme už hotovou zeleninovou sadbu a teď jsme se pustili do letničkové sadby," dodává Petra Sedláčková.

Všichni pevně věří, že studenti se alespoň na hodiny odborného výcviku co nejdříve vrátí do škol.

Spustit audio

Související