Z učitelů zahradnické školy v Kopidlně jsou zahradníci. Musí se místo žáků postarat o sazenice

25. březen 2020 11:14

Ve sklenících zahradnické školy v Kopidlně jsou tisíce sazenic zeleniny a letniček, které je potřeba přesadit, nahrnkovat a připravit. Jenže žáci, kteří by to v rámci praxe měli dělat, stále zůstávají doma. Jak to vedení školy vymyslelo? To se vydala zjistit reportérka Kateřina Kohoutová.

Školní skleníky jsou v Kopidlně plné sazenic letniček a zeleniny, které je potřeba přesadit, nahrnkovat a připravit na další vegetační období. Za běžných podmínek by tohle vše dělali v rámci praxe žáci, jenže ti stále kvůli nařízení vlády ohledně šíření koronaviru, zůstávají doma.

Čtěte také

„Saša bude pokračovat v přepichování letniček, Naďa, paní Petra a pan vychovatel budou hrnkovat begónie. Potřebujeme ještě 500 kusů," učitelka odborného výcviku Petra Sedláčková rozděluje kolegům práci.

Většina z nich učí teoretické předměty, jsou tu i vychovatelé. Praktické zahradničení je pro ně novinkou. Navlékají rukavice a vrhají se do práce.
„Naplníte si ten květináček a ze sadbovače si to opatrně vytáhnete. A můžete to dát co nejhlouběji."

Naďa Novotná ukazuje, jak se správně přepichují rajčata.
„Potom to budeme rovnat na stoly dozadu."

Ve sklenících zahradnické školy v Kopidlně jsou tisíce sazenic zeleniny a letniček, které je potřeba přesadit

Vychovatelka Petra Macková vyndává sazenice a přesazuje je.
„Člověk se to učí. Je to zase něco nového. A myslím si, že nám to docela jde. Jsme šikovní a je to takové uklidňující. Člověk si u toho vyčistí hlavu."

Učitelka 3. a 4. ročníku Alexandra Ječná přepichuje letničky.
„Je to hrozná piplačka. Ale to nevadí. Přepichovala jsem už také rajčata a papriky. Co je zkrátka zapotřebí, tak musíme udělat."

Čtěte také

Podle ředitelky školy Lenky Noskové nebyla jiná možnost, než zapojit do práce učitele a vychovatele.
„Teď je právě agrotechnická lhůta, takže momentálně je doba na hrnkování některých rostlin. Před sebou vidíme například ledovky, které půjdou do Lázní Bělohrad. Vedle máme stoly plné muškátů a dalších letniček. A tady je sadba zeleniny."

Před sebou ale mají ještě hodně práce, sazenic jsou tu tisíce.
„Všechno se to naučili. Ze začátku to bylo trošku pomalejší, protože nevěděli jak na to. Samozřejmě nemůžeme od nich očekávat výkonnost, jakou mají učitelé odborného výcviku. Ti to dělají pravidelně a jsou to vyučení zahradníci. Ale myslím, že mají skvělé výsledky všichni."

Jen co učitelé odloží rukavice, motyčky a lopatky, vrhají se na výuku svých žáků po internetu.

Spustit audio

Související