Archeologové v centru Kopidlna na Jičínsku představili desítkám zájemcům svoji práci

28. září 2019 09:28

Desítky lidí přihlížely práci archeologů v centru Kopidlna na Jičínsku. Ti pro ně připravili speciální akci. Zájemci se podívali přímo do výkopových jam nebo například viděli odkryté nálezy. Archeologové aktuálně ve městě dokončují průzkum na Hilmarově náměstí, konkrétně v jeho jižní části. 

„To žluté dole, to je už podloží. To znamená, neporušený terén, pod tím už nic není, žádný lidský zásah," vysvětluje ve výkopu lidem archeolog Jan Skala, co se jeho kolegům podařilo odkrýt.

Čtěte také

„Tato hrana značí přirozenou stěnu zahloubeného suterénu středověkého domu, který zanikl někdy asi v 15. nebo možná 16. století," ukazuje Jan Skala lidem zbytky středověké parcely, jejíž základy zůstaly zachovány.

„A tady vidíme předchůdce, který byl porušen domem vpravo i vlevo. To jsou tyto nášlapové vrstvy ze života této stavby a konstrukce. A tato vrstva ukazuje zánik objektu ohněm."

Nálezy z těchto vrstev pocházejí z přelomu 13. a 14. století

Archeolog Jan Skala vysvětluje, že to potvrzuje fakt, že Kopidlno bylo intenzivně osídleno již ve 13. století. Tedy podstatně dříve, než se historici původně domnívali.

V centru Kopidlna představili archeologové zájemcům svoji práci

Skupinka lidí přichází k další části výkopu. Nejpodstatnějším nálezem archeologů je objev mohutného příkopu u severní části náměstí. Byl zhruba 10 metrů široký a asi 3 metry hluboký.

„Jedná se zřejmě o fortifikaci. A nálezy z onoho příkopu odpovídají 9. či 10. století. Několik zlomků je tam i mladších," říká archeolog Radek Novák.

Čtěte také

A dává prostor lidem, aby se na cokoliv zeptali. Jako první položil otázku Zbyněk, obyvatel Kopidlna.
„Kterým směrem vedl ten vodovod?"

„Hlavní větev onoho dřevěného vodovodu je v ose náměstí. A odbočky vybíhaly na obě strany," odpovídá Radek Novák.

„Já pocházím odtud a historie mne zajímá. Pracoval jsem v muzeu, takže k tomu vztah mám," usmívá se Zbyněk.

Jičínští archeologové plánují uspořádat další setkání se zájemci o historii jen co objeví něco zajímavého.

Spustit audio

Související