Zhruba tisícovka obyvatel Rokytnice v Orlických horách si může doma znovu zatopit ústředním topením

9. listopad 2022 08:04

Po čtyřech dnech společnost Ekoenergy Moravia obnovila dodávky tepla a teplé vody v Rokytnici v Orlických horách. Od soboty tam bylo bez tepla asi 1000 lidí, škola a ústav sociální péče. Město vedlo s firmou spor o cenu dodávek. Ten se alespoň dočasně podařilo vyřešit na včerejším večerním jednání. Dodávky tepla a teplé vody byly obnoveny.

Čtěte také

Teď je před desátou hodinou večerní a kotelna jede. To znamená, že pokud lidé otevřou radiátor, tak bude teplý.

„Než se celý systém nahřeje, bude to trvat tak 4 až 5 hodin, ale každopádně ráno už by měli lidé pocítit teplo.“ Ředitel EkoEnergy Moravia Luděk Koch nechal znovu zapnout centrální vytápění v Rokytnici v Orlických horách ihned po dojednání dohody.

Vedení společnosti jednalo se zastupiteli a předsedy společenství vlastníků jednotek přes tři hodiny za zavřenými dveřmi. „Dohoda je na světě s tím, že město bude platit za teplo 386 korun za gigajoule bez DPH a bude také dodávat palivo.

Čtěte také

Město se také zavázalo firmě proplatit vícenáklady na palivo v posledním půl roce ve výši zhruba 510 tisíc korun. Dohoda je platná do 31. prosince 2022.

Teď se obě strany musejí domluvit na další spolupráci od nového roku, pokračuje starosta Luboš Michalec ze Sdružení pro Rokytnici. „To je jediný důležitý parametr. Do té doby se musíme dohodnout. Získali jsme čas a to je nejdůležitější.

Město teď osloví právní kanceláře kvůli posouzení dalších možností spolupráce s dodavatelem - ve hře je podepsání nové dlouhodobé smlouvy, ale i vypsání nové veřejné zakázky.

Čtěte také

Opozice chce výpadek dodávek tepla a teplé vody řešit na řádném zasedání zastupitelstva. „My jsme pořád nedostali odpověď na to, proč město vypovědělo smlouvu, když nemělo zajištěny dodávky tepla. Proč šlo město vůbec do rizika, kdy se vypnou kotle. A ony se skutečně vypnuly. Máme jediné štěstí, že bylo dosud relativně teplé počasí, říká zastupitel Jiří Štěpán z uskupení Rokytnice PRO.

Zastupitelé v Rokytnici v Orlických horách na Rychnovsku se sejdou 21. listopadu.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související