Majitelé vracejí zámku rodu Nostitzů v Rokytnici v Orlických horách podobu z konce 19. století

26. červenec 2020 09:44

V letošním roce se majitelé zámku v Rokytnici v Orlických horách zaměřili na vnitřní prostory památky. Jejich snem je navrátit rodové sídlo Nostitzů do podoby z konce 19. století. Mají před sebou výrazné stavební úpravy, navíc pátrají po vybavení nebo alespoň jeho původní podobě. 

Mobiliář z rokytnického zámku se totiž nachází na podobných památkách po celé republice, některé jeho části jsou například na zámku Hrádek u Nechanic, v Náchodě nebo třeba v Litomyšli.

Čtěte také

„Zámek v Rokytnici v Orlických horách byl postaven v 16. století na místě bývalé tvrze. A v té dnešní dispozici, tak je řekněme, z konce 17. století. Kolem roku 1680 až 1710 tady byly prováděny asi největší stavební úpravy,“ říká majitel zámku Oldřich Pešek, který nás objektem provází.

Přišli jsme do prvního patra. Vypadá to, že jsme stále na chodbě, ale když nahlédneme, jsou tu vidět v řadě křídlové dveře. Tady bydlela šlechta?

„Ano, ale tady jsme ještě na arkádové chodbě. Půjdeme se podívat také do pokojů. Máme tu klasickou enfiládu. Někde je ještě přerušená, protože byly různě zazděné dveře, ale my je zase otvíráme. Takže jednou to bude zase zpátky takový zámek, jako původně."

Rokytnický zámek je do obdélníku

„Někdy se píše, že je čtyřkřídlý, já raději říkám, že má tři křídla. Odtud je to krásně vidět. A proti nám je spojovací chodba, kterou používaly návštěvy při vstupu do sálu předků, kam se také podíváme. Ale nejdříve půjdeme do kaple.“

Nadechli jsme se, protože jsme se ocitli v prostoru, který vypadá daleko zachovaleji.
„My mu říkáme nejzachovalejší místnost na zámku. Tady skutečně mnoho oprav neproběhlo, řekněme jen spíše drobné retuše."

Majitelé vrací zámku v Rokytnici v Orlických horách podobu z konce 19. století

Zámkem s námi prochází také Lucia Pešková. Jaké to je mít zámek z onoho ženského pohledu?

„Je to hlavně o tom, že člověk vytváří zázemí. Manžel vymýšlí velké plány a já říkám, jestli na to máme a jsme schopni to opravdu zrealizovat. A u toho ještě žít nějaký normální život, vzhledem k tomu, že máme ještě dvě děti.“

Vycházíme z kaple zpět na dlouhou chodbu

„Teď vás vezmeme do sálu předků, což je úžasný prostor,“ říká Oldřich Pešek.

Stojíme v obrovské elipsovité místnosti s bohatou štukovou výzdobou na stropě a krásnými okny. Unikátní malba je ale hodně poničená a dá ještě hodně práce ji zrestaurovat.

„Je to špičková práce, unikát, který si nechal vybudovat Kryštof Václav Nostitz, tehdejší majitel panství, pravděpodobně v reakci na to, že se nejprve stal hrabětem českých zemí a potom i říšským hrabětem a potřeboval prezentovat moc a slávu rodu Nostitzů, který zde od té doby v Rokytnici působil,“ dodává Oldřich Pešek.

Rodové sídlo Nostitzů v Rokytnici v Orlických horách mohou o prázdninách turisté navštívit každou sobotu odpoledne.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související