Pivovarský kříž se vrátil do Rokytnice v Orlických horách. Zaniklou památku obnovili místní nadšenci

24. červenec 2020 10:27

Rokytnice v Orlických horách se po mnoha desetiletích opět může pyšnit pivovarským křížem. Ten původní vítal v 19. století příchozí od Nebeské Rybné, tehdy sousedního rychnovského panství. Zanikl ve druhé polovině minulého století a teď se ho parta místních nadšenců rozhodla vrátit zpět v modernějším pojetí. 

Reportérka Jana Házová zašla do kovářské dílny těsně před samotným nainstalováním kříže na sídliště 1. máje, kde tehdy stával panský pivovar.

Vcházíme do prostorné kovárny, která je ale úplně zarovnaná od země až téměř po strop. Vzniká tady kříž, který právě leží na stole. Na co se to vlastně díváme?

Čtěte také

„Tohle je medailonek madony s Annou. Já jsem vytvářel korpus a akademická malířka Blanka Proksová potom na to malovala," vysvětluje kovář Daniel Januš.

Z čeho se při obnově pivovarského kříže vycházelo? On tady kdysi dávno stával.

„Máme původní historické fotografie, jak kříž vypadal. Takže jsme se snažili k tomu nějak přiblížit. Nedělali jsme to úplně stejné, protože kříž je o metr zmenšený, takže se vycházelo s těmi rozměry, aby vše krásně pasovalo," říká Daniel Januš.

A jeho kolega Pavel Kaška hned doplňuje.
„Byl to můj nápad. S kluky jsme o tom přemýšleli a vypili jsme docela hodně piv. Přitom vznikl tenhle nápad. Že bychom měli obnovit některé staré památky, které v Rokytnici byly. Tak jsme přišli na pivovarský kříž."

Pivovarský kříž se vrátil do Rokytnice v Orlických horách. Zaniklou památku obnovili místní nadšenci

Zatím co si povídáme, tak se v kovárně dodělávají poslední detaily.
„Ještě je zapotřebí všechno dorovnat. Oblouček, který přijde nahoru, je s krajkou. Takže musíme porovnat i krajky, aby všechno krásně ladilo."

Čtěte také

Pavel Kaška popisuje, jak bude samotný kříž vypadat.
„Kříž je z modřínového dřeva, sehnali jsme stoleté kmeny. Materiál je ohoblovaný a vydrátkovaný, abychom se co nejvíc přiblížili původnímu zpracování. Původní kříž měl přes pět metrů. Ten náš je vysoký čtyři a půl metru, limitovala nás délka oněch kmenů. Chtěli jsme udělat pětimetrový, ale nemáme tak dlouhé dřevo."

Pivovarský kříž je první z historických památek, které by parta nadšenců chtěla do Rokytnice v Orlických horách navrátit. Co bude následovat, až bude kříž stát?

„Určitě chceme připomenout, že na tom místě stával pivovar. Našel jsem dokonce i staré pískovcové ostění kolem vchodu do pivovaru. A chceme to na místě postavit, dát tam nějakou lavičku a vysvětlující tabulku s fotografiemi. Jak ono místo vypadalo, než ho zbourali," dodává Pavel Kaška.

Kolemjdoucí, kteří teď půjdou kolem sídliště 1. máje v Rokytnici v Orlických horách, už kříž spatří. Slavnostně bude odhalen v neděli 26. července při Svatoanenské pouti.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související