Ženou regionu za Královéhradecký kraj je Marcela Tobiášová, pěstounka starající se o ohrožené děti

9. září 2020

Vítězkou letošního 11. ročníku prestižního ocenění Žena regionu se za Královéhradecký kraj stala Marcela Tobiášová. Pěstounka, která intenzivně pracuje na změnách v systému náhradní rodinné péče, koordinátorka rodinných konferencí a spoluzakladatelka spolku na podporu pěstounů. V hlasování veřejnosti obdržela v konkurenci dalších devíti finalistek z Královéhradeckého kraje nejvíce hlasů. 

Čtěte také

Slavnostní předání ceny Žena regionu se uskutečnilo v úterý 8. září v prostorech Muzea východních Čech v Hradci Králové. Slavnosti byly přítomny také finalistky regionálního kola.

Vítězka ceny Žena regionu v Královéhradeckém kraji, Marcela Tobiášová se rozhodla změnit svou práci a společně se svým mužem se stali přechodnými pěstouny. Za pět let pečovali o celkem osm dětí, které nemohly být ve svých rodinách.

O své práci začala psát blog a postupně se dostala do povědomí lidí, organizací i politiků. Celou dobu intenzivně pracuje na změnách v systému náhradní rodinné péče u nás.

Finalistky soutěže Žena regionu Královéhradeckého kraje

Marcela Tobiášová postupně začala pracovat i jako koordinátor rodinných konferencí a pomáhat rodinám v krizi. Před několika lety se z přechodné pěstounky stala dlouhodobou, když se rozhodla přijmout na stálo dvě děti, které by jinak šly do ústavu, a po dvou letech k nim přibyla ještě sedmiměsíční sestřička.

Společně s několika kolegyněmi založila spolek na podporu pěstounů Spirit2018.cz. Snaží se spojovat přechodné a dlouhodobé pěstouny a poukazovat otevřeně na chyby systému.

Čtěte také

Pro rok 2020 připravila paní Tobiášová s dalšími pěstounkami kalendář Příběhy pěstounství a z jeho výtěžku uspořádali relaxační pobyt pro pěstounské rodiny.

Nyní společně s kolegyněmi chystá další kalendář, tentokrát s tématem MY A NAŠE „JINÉ DĚTI", kde se snaží ukázat, že i děti s nějakou jinakostí patří do rodin. Zároveň stále píše svůj blog a je velkou inspirací pro jiné ženy.

Marcela Tobiášová postupuje do národního kola soutěže Žena regionu, kde si prvenství odnese ta z krajských vítězek, která v hlasování veřejnosti obdržela absolutně nejvyšší počet hlasů. Vyhlášení celostátní vítězky se bude konat 12. října 2020 v Senátu Parlamentu ČR.

Finalistky 11. ročníku za Královéhradecký kraj:

Alena Školníková
Vladimíra Lesenská
Kateřina Drábková
Věra Fina
Jana Balcarová
Petra Chmelíková
Beatriz Motalová
Kamila Hájková
Eva Petříkovová

O soutěži:

Celostátní soutěž Žena regionu je určena všem ženám, jež svým aktivním přístupem motivují a obohacují ostatní, podílejí se na veřejném životě, pomáhají nemocným, dětem či zvířatům nebo přispívají ke zlepšení a rozvoji svého regionu. Nejedná se přitom jen o veřejně známé a úspěšné osobnosti, ale především o obyčejné ženy, o jejichž smysluplných a nezištných aktivitách nemá veřejnost ani média většinou ani tušení. Soutěž se koná pod záštitou Senátu Parlamentu České republiky, Asociace krajů ČR a Ústeckého kraje. Vyhlašovatelem soutěže je od roku 2009 společnost Prime Communications, s. r o.

autor: baj | zdroj: Krajský úřad Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.