Žena mnoha tváří, která inspiruje. „Milovnice života“ Eva Kroupová z Broumova. Seznamte se!

25. říjen 2021

Na další rozhlasovou Návštěvu jsme vás pozvali do Broumova. Redaktorka Romana Joudalová s mikrofonem zaklepala na dveře tamní gymnaziální knihovny, kam ji na kávu pozvala učitelka českého jazyka a hudební výchovy Eva Kroupová.

Učitelství je sice tím pilířem, který tvoří pevný a stabilní základ její široce rozkročené tvůrčí osobnosti, ale Eva Kroupová je také spisovatelkou, skladatelkou, šansoniérkou, cestovatelkou, motorkářkou a především milovnicí života v jejím rodném broumovském dolíku.

Pohádky zasazené do magické krajiny Broumovska

Jako učitelka češtiny má Eva Kroupová přirozený cit pro jazyk a protože je veskrze tvůrčí osobností, pustila se do psaní. Inspirace se dostavila, když se stala maminkou a byla na mateřské dovolené se svým prvním synem.

I do její literární prvotiny se promítla láska k rodnému Broumovsku. A tak vznikla knížka pro děti Pohádky z broumovského dolíku, kterou krásnými ilustracemi opatřila Jitka Matěnová.

Pohádky zasazené do magické krajiny Broumovska akcentují místní přírodní, historické, sociální zajímavosti a aktuální společenská témata i polské příhraniční podněty.

Čtěte také

S dětskou značkou Z dolíku má Eva Kroupová další plány.

Knížka Pohádky z broumovského dolíku si své čtenáře rychle našla a už se chystá její třetí vydání. A tak se Eva Kroupová rozhodla toto téma převést také do hudební podoby. Sedla ke klavíru a složila deset písniček pro děti.

Ke spolupráci na aranžích přizvala jazzmana, ředitele ZUŠ Broumov Štěpána Přibyla, který každé z nich dal šmrncovní jazzový nebo swingový i symfonický kabátek. Podařilo se jim pro natáčení získat skvělé hudebníky nejen z Broumovska, více než 30 profesionálu i amatérů od 6 do 88 let.

Pustili se do práce s chutí i v době covidové a po roce práce se narodilo CD Písničky z broumovského dolíku, které si malí i velcí posluchači zamilovali stejně rychle, jako čtenáři pohádkovou knížku.

Zpívejte si s námi

Aby si děti mohly Písničky z broumovského dolíku zpívat nebo hrát na hudební nástroje, na světě je i stejnojmenný zpěvník, který také ilustracemi doprovodila Jitka Matěnová.

Žena mnoha tváří, která inspiruje. Milovnice života Eva Kroupová z Broumova

Ta je také autorkou obrázků pohádkových postav na dětském hřišti, které dobrovolníci a nadšenci kolem projektu Z dolíku vytvořili v broumovském parku, kde také byly CD a zpěvník pokřtěny.

CaféBaret patří do kavárny

Představit Evu Kroupovou jako šansoniérku je nejlepší v kavárně. Nejen proto, že kapela, ve které působí, se jmenuje CaféBaret. V ní působí také Evina kolegyně ze školy a umělecká partnerka Jessica May - harmonikářka z frankofonní části Kanady.

Žena mnoha tváří, která inspiruje. Milovnice života Eva Kroupová z Broumova

Společně skládají moderní šansony v češtině i francouzštině a vystupují v kavárnách i na větších pódiích. K vydání mají připravené své první autorské CD francouzských šansonů Le carrousel.

Kniha Periferie něhy odvážně balancuje na hraně

Na periferii Broumova, vedle Undergroundového klubu Eden, kde bývala ohromná skládka odpadu, uspořádala Eva Kroupová křest své první knihy pro dospělé Periferie něhy. Na tomto syrovém místě vznikla také většina snímků a fotokoláží, kterými knížku doprovodila fotografka a výtvarnice Vesna Walden.

Čtěte také

Prostor zapomenuté industriální periferie a skládky pomohli uklidit a zkultivovat broumovské firmy, dobrovolníci i někteří lidé z komunity bezdomovců. Za dva měsíce práce se jim společně podařilo staré gauče, pneumatiky, střepy a další kontaminovaný odpad nahradit četbou, fotografiemi, stoly s bílými ubrusy a šampaňským, hudbou a tancem.

To všechno k slavnostnímu křtu knížky patří, stejně jako svátečně naladění lidé, kteří přišli a knihu o vztazích a sexualitě, která je stále na hraně společenského přijetí a odmítnutí, otevřeně přijali.

Učitelka s citem pro študákovu duši

Eva se snaží oživit kulturní dění v broumovském dolíku a s tím ji rádi pomáhají také její bývalí studenti.

S jedním z nich, Josefem Dittrichem, který s ní spolupracoval na knize Periferie něhy, jsme se při natáčení Návštěvy náhodou potkali v klášterní kavárně.

Žena mnoha tváří, která inspiruje. Milovnice života Eva Kroupová z Broumova

Eva Kroupová se také ráda svobodně toulá, pěšky, na motorce nebo s celou svou rodinou ve staré dodávce. Děti učí milovat vnitřní svobodu člověka a ctít svobodu ostatních. Děkujeme, že nás do svého bohatého světa nechala nahlédnout.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související