Zážitek a vzdělání v jednom. Pojízdná učebna techniky se zastavila v Teplicích nad Metují

5. prosinec 2020

Nejen virtuální realitu a 3D tisk si vyzkoušeli žáci základní školy v Teplicích nad Metují. Zapojili se totiž do projektu pojízdné učebny techniky "Tour for the Future". Ten si dal za cíl představit nejmodernější techniku i v menších městech napříč celou Českou republikou.

„Vidím nějakou obrazovku, kde mohu něco vybrat. A v pozadí potom vidím nějaké město, nebo co to je," Šimon si nasadil brýle pro virtuální realitu a na rozhlasový mikrofon popisuje, co zatím vidí.

Čtěte také

Na herní konzole si doma rád občas zahraje nějakou hru, ale tohle je trochu jiný level. Kamion je vzdělávací, tak se hry tentokrát nekonají.

Andrej Braguca, spoluzakladatel firmy Virtual Lab, nahrává trochu jinou virtuální realitu.
„Já vám tam nahraji lidskou svalovou soustavu. Nahraje se vám tam člověk a my jej budete moci rozebrat do posledního svalu."

K detailnímu prozkoumání je tu vedle svalstva také kostra člověka, složení motoru nebo hromada dalších zajímavých témat.

O kousek dál je v plné permanenci několik 3D tiskáren. Na nich si žáci mohou zhruba za půl hodinu vytisknout funkční píšťalku nebo přívěšek na klíče.

„Nesmí tam být žádná větší nečistota. Žádné zbytky filamentu. Nebojte se přitlačit," dohled nad prací u 3D tiskáren si vzal na starost Tomáš Hamberger, gestor projektu Tour for the Future.

Čtěte také

Zájem škol o prezentaci pojízdné učebny techniky je podle něj obrovský.
„Když jsme začali informovat o tom projektu, tak se během prvního dne přihlásilo asi 150 škol, což je nad rámec našich možností. Takže jsme vybrali školy tak, aby to bylo opravdu v rámci všech krajů České republiky."

A že má takový styl výuky smysl si myslí i pedagogové.

Na své žáky v kamionu dohlížela Michaela Schejbalová. Do výkladu nezasahovala a spíš jen vnímala, jak to děti baví.
„Myslím si, že je to moc baví. Je to něco nového. Užívají si to. Asi ne úplně všichni, ale pro většinu je to zážitek a jen tak se k tomuto nedostanou."

Po žácích v Teplicích nad Metují zážitku a vzdělání v jednom dočkají ještě v příštím týdnu také v Deštném v Orlických horách a Jaroměři. Následovat pak budou zastávky v Olomouckém kraji. A v příštím roce potom i v dalších krajích.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka