Zastupitelé Týniště nad Orlicí řešili na mimořádném zastupitelstvu pochybení úředníka radnice

9. listopad 2023 09:09

V Týništi nad Orlicí na Rychnovsku se ve středu mimořádně sešli zastupitelé. Jednání trvalo téměř čtyři a půl hodiny a řešilo se pochybení jednoho z úředníků radnice, vedoucího odboru správy majetku Zdeňka Hejny. Ten měl neoprávněně proplacenými fakturami způsobit městu škodu zhruba dva a půl milionu korun. Případ nyní šetří policisté. Na veřejném jednání sice žádné nové poznatky nezazněly, přesto mělo podle části zastupitelů smysl. 

Problém se týká přestavby jedné z mateřských škol. Během ní vedoucí odboru správy majetku proplatil faktury za práci, která ještě nebyla provedená. Řemeslník následně zemřel, jeho firma je v likvidaci. Městu vznikla škoda, kterou nikdo nerozporuje. Zodpovědný úředník končí ve své funkci 31. prosince po vzájemné dohodě, jeho jednání prověřují kriminalisté.

Čtěte také

O problému mluvili zastupitelé na veřejném zasedání v září, přesto šestice opozičních zastupitelů požádala o svolání dalšího jednání.
„V podstatě jsme mimořádné zasedání svolali na prosbu lidí z města, kteří se dozvěděli nějaké takříkajíc nemastné neslané vyjádření na webových stránkách města a chtěli získat více informací,“ vysvětluje důvod svolání zastupitelstva mimo řádný termín Vladimíra Lesenská z SPD.

Podle ní veřejné zasedání splnilo účel. I proto, že si otázky a odpovědi týkající se celé kauzy mohla vyslechnout zhruba stovka obyvatel města. „Pro ty lidi to určitě význam mělo. Slyšeli a viděli, jak se k celému tomuto problému vedení města staví.

Občané tak slyšeli například to, proč je úředník vyšetřovaný policií stále ve své funkci, že se za něj zatím nepodařilo najít náhradu a proč město aktuálně nevymáhá škodu v plné výši.

Čtěte také

Podle starosty Libora Koldinského z TOP 09 nebyl ke svolání mimořádného zastupitelstva žádný důvod. „Projednání této záležitosti by určitě mohlo počkat tři týdny do prosincového řádného zasedání zastupitelstva města.

Současně ale říká, že projednávání téhle kauzy na prosincovém zastupitelstvu by jednání neúměrně protáhlo. "Kdyby tahle diskuze měla být za měsíc, kdy bude rozpočtové zastupitelstvo, které patří mezi časově nejnáročnější, tak si k tomu ještě připočtěte tento čas. Je dobře, že veřejnost tohle slyšela, dodává Libor Koldinský.

Veřejné zasedání zastupitelů Týniště nad Orlicí na Rychnovsku skončilo po téměř čtyřech a půl hodinách, otázek zastupitelů i obyvatel města směrovaných na vedení radnice byly desítky. Další možná padnou na zmiňovaném prosincovém zastupitelstvu.

Spustit audio

Související