Týniště nad Orlicí je dynamicky se rozvíjejícím městem i oázou klidného bydlení uprostřed lesů

28. říjen 2019

Český rozhlas Hradec Králové vás dnes zavede do města v lesích, jak také často bývá označováno Týniště nad Orlicí. A tam mají starostou Libora Koldinského z TOP 09, který přijal naše pozvání a zavítal do našeho rozhlasového studia.

Opravdu se říká Týništi nad Orlicí město v lesích, je to tak?
Týniště je rozhodně město v lesích, je obklopeno borovými lesy. Jsou tu nádherné procházky. Ostatně Týniště má borovici také ve svém městském znaku.

Libor Koldinský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak dlouho už starostujete v Týništi nad Orlicí?
De facto starostuji jeden a půl volebního období nebo lépe řečeno, začal jsem nedávno nyní druhé volební období.

Týniště leží skutečně 20 km od Hradce Králové a 20 km od Pardubic. Má vynikající polohu a všechny potřebné služby.
Libor Koldinský, starosta Týniště nad Orlicí

Co vás přivedlo do komunální politiky, co jste dělal předtím?
Do komunální politiky mě, jako člověka tvůrčího a podnikavého, přivedl zájem o město, zájem město zlepšovat. Jsem komunikativní člověk, rád trávím čas mezi lidmi. To znamená, myslím si, že ty invence v sobě mám.

Čtěte také

A co jste dělal předtím?
Víc jak čtvrtstoletí jsem podnikal a v současné době jsem úředník. To jde vždy trošku maličko proti sobě. Takže když jsem vstoupil do úředních vod, tak jsem si skutečně připadal šíleně. Protože jako podnikatel jsem byl vždy nucen věci řešit obratem a rychle, hned. A tady to má trošku jiné parametry. Tady se všechny věci uleží, mají svůj čas. A proto kolikrát je i veřejnost naštvaná.

Také ty záležitosti nemůžete ovlivnit sám, protože na to má město velký aparát. Pocházíte vy sám přímo z Týniště nad Orlicí?
Ano, já jsem Týnišťák, vždy mi bylo říkáno, že jsem týnišťský patriot a ono to skutečně tak je. Já mám to město od malička rád. Víceméně vývoj směřoval k tomu, že jsem začal sbírat různé artefakty, které patří k městu, tedy pohlednice a dobové fotografie. Z toho vznikl můj koníček, psát a fotografovat.

Náměstí pohledem z dronu

Vy jste i o Týniště napsal knihu.
Ano, s týmem lidí jsem v roce 2002 křtil velkou monografii Týniště nad Orlicí - město v lesích. A mohu říct, že do dnešního dne jsme na ni pyšní.

Jak byste představil město Týniště nad Orlicí?
Město má přes 6000 obyvatel, má k sobě ještě čtyři satelitní obce a myslím si, že se skutečně v posledních letech mění. Samozřejmě to nepřisuzuji pouze sobě, ale Týniště skutečně začíná být vcelku dynamické město, ale na druhou stranu i taková oáza klidného bydlení.

Čtěte také

Když se řekne Týniště nad Orlicí, hned mne napadne Týnišťský bigband skvělého pana Plašila. A jsme u kultury. Tedy Týniště má vše, co by takové město mělo mít, to znamená sportoviště, kulturu, školy, školky, lékaře. Všechno funguje?
To jste, pane redaktore, vyjmenoval pěkně všechno. Tohle vše Týniště má a má i poštu. Ta je dnes docela na našem území ohrožena, její bytí a nebytí. Týniště leží skutečně 20 km od Hradce Králové a 20 km od Pardubic. Má vynikající polohu a všechny služby, o kterých jste hovořil. A zmínil jste i bigband a pana Plašila. Tak Mgr. Plašilovi příštím rokem začneme rekonstruovat jeho budovu, ona si to zaslouží, protože v dnešní době máme téměř 500, přesněji 470 žáků, základní umělecké školy.

Tak pojďme na konkrétní věci a to jsou investice. Vy už jste mluvil o základní umělecké škole.
To je věc, kterou připravujeme na příští rok. Tuto rekonstrukci máme pod projektem. Teď máme novou, rekonstruovanou křižovatku Turkova – Mostecká. Bylo to docela zapeklité místo, které bylo nepřehledné a problematické. Došlo tam k výkupu a zbourání nemovitosti. Dnes je to místo prosvětlené, bezpečné, vypadá bezvadně. Ale co je důležité, je to místo, které bude v budoucnu navazovat na nové dopravní řešení města Týniště nad Orlicí.

Čtěte také

To bude obchvat?
Ne, obchvat ne. Máme ve městě docela zapeklitý železniční přejezd, na kterém se stojí dlouhé fronty. Myslím si, že každý Týnišťák může říct, kolik už tam v životě prostál hodin.
Je to u vodárenské věže, tvoří se tam fronty a kolony. Je to společenské místo. Samozřejmě to je špatně, protože to brzdí dopravu, je to všem nepříjemné. Tak na základě vládního usnesení připravuje SŽDC velké investice i na základě zásobování zóny Kvasiny, zásobování Škody Auto. Týniště je odjakživa docela nemalou železniční křižovatkou, takže bude zapojeno do tohoto projektu a proto vznikne v centru města železniční podjezd. Nebudeme tedy mít přejezd, ale podjezd.

Vizualizace budoucího podjezdu

Na jak dlouho to vidíte?
Já jsem optimistou. Stavba by měla, a já tomu věřím, propuknout na jaře v roce 2021.

Ještě je něco dalšího, co byste chtěl zmínit do budoucnosti, do příštích let? Co plánujete v Týništi?
Zmínili jsme onu základní uměleckou školu. A důležitou věcí, kterou lidé berou jako samozřejmost, já to ale jako samozřejmost neberu, to jsou inženýrské sítě. Jsou to obrovské investice a v 21. století, si myslím, že by měly být na moderní úrovni, což samozřejmě stojí peníze.

Týniště nad Orlicí - zeleným pokladem města poblíž soutoku Tiché a Divoké Orlice je jeho okolí: rozlehlé borové lesy. Týništi se kvůli nim říká „město v lesích“ a borovici se zelenými větvemi a erbem pánů z Kunštátu, někdejších vlastníků panství, najdete i v městském znaku.

Takže budete předělávat inženýrské sítě.
Budeme stavět novou kanalizaci do jedné naší satelitní obce a to je opravdu nemalá finanční záležitost. A když jsem zmínil kanalizaci, tak k ní pochopitelně patří i voda. A když se v dnešní době řekne slovo voda, tak je to takové zaklínadlo. Voda je důležitá, voda je život, voda je potřebná, s vodou musíme hospodařit. A co se vody týče, tak město Týniště a několik dalších měst v okrese Rychnov bylo dodnes v jakémsi velkém svazku, který letos po 20 letech končí, tato velká smlouva. V okrese Rychnov padá tzv. regionální cena vody, vodného a stočného. Musíme se k vodě a stoce postavit. V současné době bude každý z těch hráčů na okrese sám. Tedy i město Týniště má připravenou koncepci k plánu obnovy vodovodníhi i kanalizačního řadu. Při této velké investici čekáme na dotační titul. Chtěl bych, aby to propuklo také někdy kolem roku 2021 nebo 2022.

Babička mi jako klukovi říkala: ty máš hlavu, jak starosta. I na základní škole mi vždy říkali, Libore, ty máš velkou hlavu.
Libor Koldinský, starosta Týniště nad Orlicí

Máte tedy velké plány. Tak vám budeme přát štěstí. Naším hostem byl starosta Týniště nad Orlicí Libor Koldinský, kterému prý už babička, když byl malý kluk, říkala: ty máš hlavu, jak starosta.
Babička měla asi pravděpodobně pravdu. A dokonce i na základní škole mi vždy říkali, Libore, ty máš velkou hlavu. Takže babička se asi nemýlila.

Jakub Schmidt a Libor Koldinský ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Děkuji, pane starosto, ať se daří, na shledanou.
Děkuji také. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související