Zastupitelé Nového Města nad Metují neprominou tamnímu sportovnímu klubu finanční půjčku

27. únor 2019 09:35

Sportovní klub Nové Město nad Metují neuspěl u zastupitelů se svoji žádostí o prominutí půlmilionové půjčky. Ta je z roku 2017. Podle vedení města klub od té doby nezavedl slibovaná úsporná opatření. Sportovci takové tvrzení ovšem odmítají.

„Pevně věřím, že se i z tohoto vyhrabeme. Ale samozřejmě za pomoci města by to bylo rychlejší," popisuje finanční situaci SK Nové Město nad Metují jeho ředitel Libor Šnajdr.

Auta dál ničí historické centrum Nového Města nad Metují. Řešení situace je v nedohlednu

Dům Libuše Hallová má sklep umístěný přímo pod hlavní silnicí vedoucí na náměstí

Stav budov v historickém centru Nového Města nad Metují se stále zhoršuje. Podle památkářů je důvodem velký počet aut, která přes náměstí kvůli dočasné uzavírce nedaleké silnice projíždí. Výsledkem jsou popraskané stěny památkově chráněných domů a havarijní stav jednoho ze sklepů. 

V klubu působí především atleti, lukostřelci a handicapovaní sportovci, za sebou mají řadu úspěchů.

Klub také každoročně pořádá několik akcí, například atletickou Velkou cenu nebo Světový pohár v lukostřelbě. Právě při jejich pořádání se podle Libora Šnajdra klub snaží ušetřit, třeba omezováním doprovodného programu.
„Je to škoda, protože například když se dělá onen mezinárodní turnaj v lukostřelbě, tak tam musí být spousta doprovodných akcí. A podle toho jsme také hodnoceni, nejen podle výkonnosti, kolik se zúčastní lidí, kolik zemí přijede. Ale co ještě umíme udělat pro diváky okolo. Už vloni jsme šetřili asi 250 až 300 tisíc. A letos se pokusíme stejně tak."

02115428.jpeg

Oddíl atletiky prý také v poslední době omezil své ambice v obou ligových soutěžích družstev a šetří tak na prémiích pro sportovce. Podle ředitele Šnajdra tak není pravda, že by klub výdaje nesnížil, některé ale seškrtat nelze.
„Protože provoz se nedá zlevnit."

Přesto zastupitelé žádost o prominutí dluhu, přesněji řečeno přeměnu půjčky na dotaci, odmítli.

Neprošel ani návrh na odpuštění poloviny dluhu. Ten podporovala například Zdeňka Kulhavá z KSČM. Poukazuje přitom právě na pořádání významných sportovních akcí.
„To jsou velmi nákladné akce, které oni pořádají. A na které nedostávali téměř žádné prostředky. Museli tedy tu svou činnost pokrýt tím, co vytěžili z těchto mezinárodních akcí."

11 milionů půjde na opravu havarijního stavu palubovky v hale klubu TJ Slavia Hradec Králové

Basketbal (ilustrační foto)

TJ Slavia Hradec Králové ve své hale konečně opraví palubovku, která je už delší dobu v havarijním stavu. Roční návštěvnost je tu až 30 tisíc lidí a hala patří k největším svého druhu v České republice. V poslední době už ale hrozilo, že se na poškozené ploše někdo zraní. Teď klubu pomůže zhruba jedenáctimilionová dotace, kterou schválili hradečtí zastupitelé na svém zasedání.

Jenže podle vedení města je jakákoliv domluva s klubem složitá. Starosta Petr Hable z Volby pro město říká, že sportovci několikrát předložili nepřesné a neúplné informace, ani po opakované výzvě navíc radnice nemá relevantní účetní podklady.
„Je možné, že se k tomu problému vrátíme, protože splátka půjčky je až v červnu. Tedy do té doby jsou ještě dvě zastupitelstva. Ale podle mne bude muset Sportovní klub předložit k té žádosti úplně jiné materiály a musí z nich být jednoznačně jasné, co potřebují dofinancovat a v čem mají problém."

Problémy s penězi má v posledních letech i druhý velký novoměstský klub, Spartak. Ten sdružuje hokejisty a krasobruslaře. Tento klub ale s městem podle starosty Hableho komunikuje mnohem lépe.

Spustit audio

Související