11 milionů půjde na opravu havarijního stavu palubovky v hale klubu TJ Slavia Hradec Králové

29. srpen 2018 11:30

TJ Slavia Hradec Králové ve své hale konečně opraví palubovku, která je už delší dobu v havarijním stavu. Roční návštěvnost je tu až 30 tisíc lidí a hala patří k největším svého druhu v České republice. V poslední době už ale hrozilo, že se na poškozené ploše někdo zraní. Teď klubu pomůže zhruba jedenáctimilionová dotace, kterou schválili hradečtí zastupitelé na svém zasedání.

„Určitě si toho vážím, že zdejší zastupitelé chtějí podporovat sport na všech úrovních. Že městské dotace dnes nejsou jen do těch nejvrcholovějších sportů, které tady jsou," říká s úlevou hned po jednání hradeckého zastupitelstva místopředseda klubu TJ Slavia Kamil Podroužek.

Supermoderní sportovní areál SPORTPARK HIT se v Hradci Králové 1. září otevírá veřejnosti

Supermoderní sportovní areál SPORTPARK HIT v Hradci Králové

V sobotu 1. září přibyde v Hradci Králové nový víceúčelový sportovní areál v Třebši. Moderní komplexní centrum pro závodní i rekreační sportovce nabídne možnost hrát tenis, badminton, plážový volejbal, navštívit wellness s různými druhy saun, regenerační zónu nebo fitness. 

A dodává, co bylo hlavním důvodem žádosti o podporu magistrátu: „Hlavním důvodem je prostě ten fyzický stav palubovky. Když uvidíte detaily té palubvky, tak tam má mnoho lidí problém vůbec provozovat nějakou sportovní aktivitu. Hlavně aktivitu, u které se nepadá na zem. Protože palubovka je opravdu život ohrožující. To není jen takové klišé."

Příslušná komise hradeckého magistrátu původně návrh ke schválení nedoporučila s tím, že hala spíše potřebuje celkovou opravu. Protože není v majetku města, pouze leží na městských pozemcích, byl by vhodný nejprve převod budovy z klubu na město.

Basketbal (ilustrační foto)

Tato varianta ale podle mluvčího magistrátu Petra Vinkláře není do budoucna vyloučená: „Vzhledem k tomu, že je město největším partnerem pro provoz jak sportoviště, tak samozřejmě i činnost klubu, tak je ten partnerský vztah velice úzký a tak vedení města a vedení tohoto oddílu společně řeší potřebnou rekonstrukci. A diskutují se i možnosti toho, že by město v budoucnu objekt převzalo do svého vlastnictví."

Výstavba stadionu, který bude domovským stánkem hradeckých Votroků, je zase o kousek blíž

Studie nového fotbalového stadionu v Hradci Králové

Zastupitelé v Hradci Králové schválili zadávací dokumentaci a druh výběrového řízení pro výběr zhotovitele na multifunkční arénu. Začít stavět by se mělo na přelomu roku a hradečtí Votroci vyběhnou k ligovému zápasu na první dokončenou část stadionu nejspíš na jaře 2021. 

Tomu je nakloněn i klub TJ Slavia, ale jak říká Kamil Podroužek, teď bude důležité opravit havarijní palubovku, aby se hala nemusela zavřít: „Technicky je ta palubovka složená z nějakého roštu, který je asi půl metru vysoký. Ten je také v dezolátním stavu. Ten je také zapotřebí vyměnit. A samozřejmě nejvíc nás zajímá samotný svršek sportovního povrchu, který je prostě nebezpečný, protože se láme. Největším nebezpečím jsou prkna, která se fyzicky štípou, jsou tam třísky. A hrozí, že to někomu ublíží."

Podmínkou poskytnutí této dotace je, že částku jeden milion korun dodá klub z jiných zdrojů. To sice podle místopředsedy Podroužka není jednoduché, protože sponzoři poukazují na nevyhovující technický stav sportoviště, ale pokud vše půjde podle plánu, měly by práce na nové palubovce začít v létě příštího roku, kdy hala bývá méně obsazená.

autoři: Lucie Peterková , baj
Spustit audio

Související