Jaké kulturní i stavební plány chystá na příští rok zámek v Novém Městě nad Metují?

27. prosinec 2018 12:33

Návštěvníci zámku v Novém Městě nad Metují se v příštím roce dočkají nových i pravidelných akcí. Na památku každoročně zavítá přibližně 30 tisíc lidí. Co konkrétně turistům v sezóně 2019 zámek v Novém Městě nabídne? Nejen na to se zeptala kastelána Ondřeje Daňka reportérka Jana Házová.

Vešli jsme do zahrad zámku, které jsou v současné době pro návštěvníky uzavřeny. Ale právě tady se asi nejvíc v letošním roce stavělo.

Zámecké terasy a lipová alej v Novém Městě nad Metují rozkvetou i unikátním povrchem cest

Nová cesta zrevitalizovanou lipovou alejí směrem k věži Zázvorka

V Novém Městě nad Metují, v zahradě zámku rodiny Bartoňů - Dobenínů, dokončují zedníci opravu původně obranného valu, nejvýš položené opěrné zdi u špýcharu na kaskádových terasách, která byla v havarijním stavu. Zároveň rekonstruují přístupovou cestu k zámecké lipové aleji, která má za sebou celkovou revitalizaci.

„Ano, letošní rok byl opravdu pro nás rekordním. Protože jsme proinvestovali téměř 5 milionů korun na dvou projektech. Ten jeden pokračuje již třetím rokem a jde o stabilizaci opěrných zdí horní části terasovité zahrady. A v druhém projektu jde o revitalizaci lipové aleje na bývalém obranném valu, který chceme zpřístupnit od května příštího roku," říká Ondřej Daněk.

Bude se tedy ještě i v příštím roce na zahradních terasách něco opravovat?

„Ano, ten proces je neustálý. Tady by bylo dalších padesát let stále co dělat. My to musíme dělat postupně v etapách hlavně podle našich finančních možností. Chceme příští rok na opravené zdi instalovat jednak zábradlí a vyzdít tam cihelné sloupky, aby ono zábradlí dobře drželo."

Na zámeckých terasách v Novém Městě nad Metují

Každý, kdo má chalupu, tak ví, kolik je na ní práce. A na takovém zámku to musí platit dvojnásobně.

„Přesně tak. Já to vždy přirovnávám, že pokud máte byt, tak je rekonstrukce o tisících až desetitisících. Pokud máte domeček, tak jsou to statisíce a pokud vlastníte zámek, tak řešíte miliony korun," usmívá se Ondřej Daněk.

Co tedy přesně novoměstský zámek čeká v roce 2019?

„To, co jsem už zmínil. A nějakou drobnější úpravu v zámecké zahradě. Chceme si i trošku odpočinout a věnovat se také kultuře. Ale co se každý rok opakuje, tak to jsou nátěry, malby, zkrátka ony běžné údržbářské práce, které jsou zapotřebí. Tím se budeme především příští rok zabývat."

A co bude nového v kulturních akcích?

„Kulturní rok už máme dá se říci poskládaný. Víme, že v dubnu se zde odehraje akce s názvem Brány města dokořán, což je taková celo-městsko-zámecká záležitost. Město má program na náměstí, my máme trhy, výstavu automobilových veteránů. Přijedou nám začátkem června modeláři z České Skalice, bude tady druhý ročník Food-art festivalu. Koncem školního roku a začátkem prázdnin je to další ročník už oblíbeného rodinného festivalu U nás na zámku. V létě zkusíme oživit postavu architekta Dušana Jurkoviče. A v létě tady bude hlavní výstava s tématikou Da Vinciho létajících strojů," vysvětluje Ondřej Daněk.

Čtěte takéZámek Nové Město nad Metují

Zámek v Novém Městě nad Metují bude pro návštěvníky oficiálně otevřen v dubnu příštího roku, zahrady potom o měsíc později. Kdy by si chtěl ale zámek prohlédnout i v zimním období, tak po telefonické domluvě je to možné.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související