V Novém Městě nad Metují se rozhořel spor o budoucnost jednoho z městských pozemků

25. únor 2019 11:23

Zastupitelé Nového Města nad Metují zatím odložili hlasování o případném prodloužení nájemní smlouvy na jeden z pozemků v centru města. O prodloužení je žádá podnikatelka, která si pozemek pronajímá 23 let, mezitím na něm postavila 3 kamenné obchody. Ty ale podle aktuálně platné smlouvy musí do konce roku zbourat a předat tak městu pozemek v původním stavu.

„Jsme na jednu stranu smíření, na druhou stranu bychom tady ale chtěli zůstat," komentuje hrozbu vynucené demolice svých budov Libuše Matoušová.

Pozemek si pronajímá od roku 1996, město ji nájemní smlouvu osmkrát prodlužovalo.
„Vždycky na konci uplynutí smlouvy jsme požádali o další pronájem. Vždy bez problémů."

Nové Město nad Metují respektuje referendum o obchvatu města. Na novou silnici ale nemá peníze

Náměstí v Novém Městě nad Metují

Nové Město nad Metují se dostalo do paradoxní situace. Obyvatelé si v nedávném referendu zvolili jižní trasu silničního obchvatu města. Problém ale je, že stát nadále počítá jen se severní přeložkou tranzitní dopravy a radnici na nové řešení nedá peníze.

Jenže naposledy podle svých slov musela podepsat dodatek, že pozemek vrátí městu v původním stavu do 17. prosince letošního roku. Její návrh na odkoupení pozemku radní před několika dny odmítli.
„Tady je cena obvyklá. Samozřejmě bychom dali sumu takovou, pro nás akceptovatelnou, ale určitě vyšší, než byla cena obvyklá."

Další z možností je znovu prodloužit nájemní smlouvu. Právě o tom měli zastupitelé Nového Města nad Metují hlasovat na svém posledním veřejném jednání, rozhodnutí ale odložili na duben.

„Kde se pokusíme předložit ještě další materiály, které by mohly tuto situaci někam posunout. Například i do případného prodeje," říká starosta Petr Hable z Volby pro město.

V Novém Městě nad Metují se rozhořel spor o budoucnost jednoho z městských pozemků

Podle něj chce radnice problém vyřešit tak, aby všechny tři provozovny mohly pokračovat, to se ale nedaří.
„Prostě hledáme cesty a nenacházíme, jak řádně a transparentně tento problém vyřešit. Město má představu, že by pozemek nabídlo ve veřejné soutěži k prodeji s podmínkou, že zájemce do určité doby postaví stavbu podle regulačního plánu."

Transparentní postup při prodeji pozemku je přitom takový, že by město mělo nabídnout všem případným zájemcům stejné podmínky, to v praxi znamená pozemek prázdný a vyčištěný.

Názory na další postup jsou teď mezi zastupiteli různé.

„Přístup těch majitelů, tam mne opravdu irituje, že to řeší v momentě, kdy se jim jde v uvozovkách po krku. A už je to ten bod zlomu," říká například Zdeňka Kulhavá z KSČM.

V Novém Městě nad Metují se rozhořel spor o budoucnost jednoho z městských pozemků

Na druhou stranu ale upozorňuje na to, že město nemá zatím žádný konkrétní záměr, jak s pozemkem naložit a není proto kam spěchat.
„Jestliže město nemá investora, který by pokračoval v té výstavbě, tak proč ty lidi nyní do toho tlačit takto silným způsobem."

I ona, stejně jako někteří další zastupitelé, by tak byla pro to, aby se smlouva ještě prodloužila a tím se posunula i demolice domů. Šanci zvednout ruku pro tohle řešení bude mít na veřejném zasedání v dubnu.

Spustit audio

Související