Zámek v Opočně doslova zaplavili nezvaní hosté. Mračna hmyzu se usazují ve všech patrech památky

7. říjen 2021 08:50

Zámecké pokoje v Opočně trápí hmyz. Zatímco druhé patro památky okupují mračna much, v tom prvním a v přízemí se zase líbí beruškám. Správa zámku se s hmyzem snaží bojovat všemi dostupnými prostředky, svým trusem totiž ohrožují výmalbu a vybavení pokojů. 

Čtěte také

Jsme v druhém patře opočenského zámku s Milanem Junkem, správcem depozitáře a zástupcem kastelána. Právě se tu potýkají s jedním zvláštním problémem.
„Je to nepříjemný problém v podobě much. S každým podzimem se nám sem stahují. Jsme v jihovýchodním nároží zámku, v nejvyšším patře. Což se mouchám zřejmě líbí, že se tady točí sluníčko a jde asi o nejteplejší místnost. Okenní rámy jsou staré a netěsní dokonale, takže hmyz sem bohužel proniká."

Problém se tu rozhodli řešit obřími mucholapkami.
„Utěsňování rámů úplně nezabralo, tak jsme zvolili tuto metodu. Jsou to mucholapky dimenzované pro koňské stáje. Klasická mucholapka s tím rozdílem, že na šířku má nějakých 30 centimetrů a v roli je jí asi 10 metrů."

A pomáhají tedy tyto veliké mucholapky?
„Celkem to pomáhá. Když se podíváme nahoru, tak na stropě je jen několik kusů much a byl vždy problém, že to pod stropem doslova hučelo. A když mouchy pomřely, tak byl na podlaze v podstatě koberec z jejich těl."

Čtěte také

Je tu s námi také kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek. Jakou paseku mohou tady mouchy způsobit?
„Mouchy mohou samozřejmě znečistit opravené a vybílené stropy. To je asi nejzásadnější problém. A potom obecně hmyz na hradech a zámcích nemáme rádi. Začíná to červotočem, který se může usadit ve starém nábytku nebo dřevěném obložení."

„Potom je u nás taková další zvláštnost, že ve druhém patře, kde jsme nyní, jsou mouchy. A pod námi zase máme pro změnu obrovská hejna berušek, které se sem stahují asi ze zámeckého parku. Takže tam se zase naše paní uklízečky potýkají s kobercem berušek."

Čtěte také

Přicházíme do přízemí zámku, kde bývá problém s hmyzem největší?
„Ano, tady máme problém s beruškami. To jihovýchodní nároží prostě hmyz miluje a my ani nevíme, proč mouchy mají rády první a druhé patro a berušky se stěhují do přízemí."

„Když se otevře okno, tak jsou berušky zalezlé ve všech škvírách. Uklízečkám jsme pořídili speciální vysavač s nádobou. Tu potom jednoduše vysypou zpátky do parku. A doufáme, že si to berušky rozmyslí a už sem k nám létat nebudou."

V čem je to komplikace?
„Je to vyloženě práce navíc. Taková nekonečná práce, zejména na podzim. Dnes to bylo vysáváno a je vidět, že jsou tady berušky zase."

V interiérech zámku v Opočně trápí hmyz správu objektu většinou do začátku zimy. S prvními většími mrazy hmyz z okenních rámů mizí.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související