Zámecký zvěřinec v Častolovicích je připraven na zimu i znovuotevření. Zvířatům chybí návštěvníci

28. listopad 2020 10:31

Zámecký zvěřinec v Častolovicích je už připravený na zimu. Tamním zvířatům ale velmi chybí návštěvníci, jsou totiž zvyklí na pravidelné krmení speciálními pamlsky. A právě těch se jim v posledních týdnech, stejně jako pozornosti lidí, nedostává. 

Přicházíme do zámeckého zvěřince ze správcem Zdeňkem Bachmanem. Otevírá bránu a jdeme se podívat, co je tu nového. Zima už je na krku, tedy zvířata se připravují na zimní období.

Čtěte také

„Už máme zazimováno. Teplomilnější druhy, jako jsou papoušci, morčata nebo králíčci, jsme už převezli do vytápěných prostor, kterým říkáme zimoviště. A ostatní, velká zvířata, jsou tady celoročně, protože mají zateplené domečky. Na zimu jim zaděláváme okénka a spouštíme koberce do dveří, aby jim tam nezafukovalo."

Stojíme ve zvěřinci a zvířata jsou velmi přátelská. Doslova ožila ve svých ohradách. Přichází k nám hejno pávů.
„V podstatě už máme měsíc a půl zavřeno, takže zvířátkům se po návštěvnících stýská. Hlavně se těší na to, až lidé přijdou a nakrmí je pamlsky a dobrotami."

Čtěte také

Zdeněk Bachman zašustil sáčkem v ruce a lamy se téměř splašily, jak je to zaujalo.
„Nejen lamy, ale i kozy. Momentálně tu máme 34 zvířat. A plánujeme určitě další přírůstky. Teď máme berany odděleně, ale začátkem prosince už zase půjdou zpátky k děvčatům, abychom příští rok na jaře měli přírůstky."

„A co se týče lam, tak ty jsou březí 13 měsíců a my teď trošku čekáme, až nám vyspěje naše nová lama. Příští rok na jaře jí bude už rok a tři čtvrtě. Takže potom půjde dohromady s naším samcem."

Zámecký zvěřinec v Častolovicích je už připravený na zimu. Tamním zvířatům ale velmi chybí návštěvníci

Je adventní víkend. Co to znamená pro zvířata?
„Dostávají víc krmiva a máme v plánu provést úpravy některých plotových dílců, chceme upravit vodní svět, kde máme ozdobné kačenky. Na tom chceme zapracovat do příštího roku."

Zámek Častolovice
Historie zámku Častolovice sahá do 13. století, kdy zde stála vodní tvrz. Později patřily Častolovice několika různým majitelům. Nejznámnější z nich byl Jiří z Poděbrad, jehož první ženou byla Kunhuta ze Sternberga. V roce 1992 byl zámek v restituci navrácen současné majitelce Dianě Phipps Sternbergové.

Pokud se bude epidemiologická situace dobře vyvíjet, otevře se zámecký zvěřinec v Častolovicích po druhé adventní neděli.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související