Zámecké imaginárium v Kostelci nad Orlicí si nenechte ujít!

22. srpen 2015

Současná výstava na zámku v Kostelci nad Orlicí vás zavede do kouzelného světa hravosti a fantazie. Vezme vás do imaginárního světa komediantů, loutkářů, malířů a cirkusových tanečnic. Můžete se procházet mezi obludárními postavami, hybohledy nebo pohyblivými hračkami.

Projdete se například mezi kulisami a předměty z různých představení divadla Bratří Formanů nebo loutkami Jany Paulové. Zakoukat se můžete do desítek hybohledů Pavla Macka.

Kristýnu Štanderovou zaujaly také pohyblivé loutky Stáni Stuchlé.

"Ony strašně dupou! Jsou charlestonové tanečnice a někdy tančí doslova až do roztrhání těla. Takže je občas musím spravovat. Už se nám stalo, že tančila hlava a tělo leželo zhroucené na zemi. Takový trošku horůrek", usmívá se Stáňa Stuchlá.

"A tady to komnata, která se jmenuje Kabinet stuchlých krasavic. Takový budoár kankánových tanečnic", zve dál Stáňa Stuchlá.

"Vydáme se do takové instalace, která je poctou divadlu Bratří Formanů a toho jejich představení s názvem Obludárium. Některé loutky mají pohybové strojky zabudované přímo v těle. V onom představení vystupuje Mořská panna, takže tady ji máme. A udělala jsem jí také kamarádku, aby jí nebylo tak smutno", říká Stáňa Stuchlá.

Výstava v Galerii Kinský s názvem Zámecké imaginárium - 13 (ne)pokojů kosteleckého zámku

"Pak tu máme fousatou zpěvačku, siláka který troubí na trumpetu a dokonce samotné bratry Formany", sděluje nám Stáňa Stuchlá.

"Tady máme Kabinet laskavých příšerek doktorky Stuchlé. To jsou moje příšerky. To jsou takoví nalezenci vyrobení z kostí zvířat. Ty já sbírám když je najdu třeba někde v lese a snažím se jim dát nějaký nový smysl. Jsou to takové potvůrky mající nový život", potutelně říká Stáňa Stuchlá.

Nevíte kam s dětmi? Máme pro Vás tip na celodenní výlet do Nového zámku v Kostelci nad Orlicí, kam se dostanete vlakem, autem, autobusem i na kole.

A co v zámku uvidíte?

Výstava v Galerii Kinský s názvem Zámecké imaginárium - 13 (ne)pokojů kosteleckého zámku vás zavede do kouzelného světa hravosti a fantazie. K tomu se seznámíte s obludárními postavami a malovanými panely Josefa Sodomky, fotografiemi Ireny Vodákové, hybohledy a inspectákly Pavla Macka.

Výstava v Galerii Kinský s názvem Zámecké imaginárium - 13 (ne)pokojů kosteleckého zámku

Užijete si pohyblivé hračky a loutky Andrey Sodomkové, Stáni Stuchlé, manželů Renaty a Martina Lhotákových, Terezy Komárkové, Terezy Vostradovské a k tomu všemu se pobavíte veselými obrázky Tomáše Paula.

A až vás budou bolet nohy, lehnete si na peřinu Jany Paulové a odpočinete si.

Zámecké imaginárium se těší i na vás až do 25. října 2015.

autor: KS
Spustit audio