Zajímavé historické pokrývky hlavy získalo od lidí do svých sbírek Muzeum Podkrkonoší v Trutnově

24. září 2022 20:29

Muzeum Podkrkonoší v Trutnově téměř s každou výstavou obohacuje své sbírky o nové předměty. Jde o věci, které přinášejí lidé ze svých domovů jako něco, co už nepotřebují a třeba by jinak takový exponát skončil mezi odpadky. A to by podle muzejníků byla škoda. 

Mnoho zajímavostí se podařilo muzeu získat i na zatím poslední výstavě, která se věnuje historickým pokrývkám hlavy.

Čtěte také

„Každá taková výstava je dobrá v tom, že nám pomáhá rozšířit naše sbírky, říká Ondřej Vašata, kurátor výstavy, která sice končí, ale z muzejního hlediska spíše něco začíná. „Ano, začíná nám příjemná práce. Zapisování předmětů, které jsme získali, zjišťování jejich původu, kdo je nosil. To jsou takové radostné věci pro muzejníka.“

Jdeme se podívat. A vy mi můžete mezitím popovídat o tom, jak zjišťujete původ pokrývek hlavy. Jsme ve výstavní síni, kde je spousta vitrín a figurín. „Máme zde například přilby z první světové války. A dnes existují různé katalogy, odborná literatura, řada informací se dá najít také na internetu.

„Takže z nejrůznějších zdrojů dohledáváme, kdo předmět používal, kdy se používal. U řady předmětů jsme to vůbec nevěděli a díky přípravě na tuto výstavu jsme to zjistili.

Máte tu něco, co vám přinesl někdo z návštěvníků a vy jste zajásali, že to bude skvělé obohacení vaší sbírky? „Určitě. Máme tady spoustu četnických a policejních pokrývek hlavy z dob Rakouska - Uherska a První republiky. Ale paradoxně nám chyběly pokrývky hlavy příslušníků veřejné bezpečnosti, dávno zaniklého ozbrojeného sboru.

„Ale přišel pán, který u Veřejné bezpečnosti pracoval a takové přikrývky hlavy nám daroval. A přidal k nim rovnou i slavnostní sako. Řekl nám k tomu i zajímavý příběh a věnoval také vyznamenání, dodává Ondřej Vašata.

Čtěte také

Přecházím k řediteli Muzea Podkrkonoší v Trutnově Vlastimilu Málkovi. Jak důležité je stále obohacovat sbírky muzea? Protože depozitáře přeci nejsou nafukovací. „To je zásadní věc pro muzejníky. Protože muzea nejsou uzavřena nikdy, měla by vyvíjet sbírkotvornou činnost. A řeknu takovou zajímavost, my ročně do sbírky získáme pět až deset tisíc předmětů.

Už jsem v minulosti byla ve vašem depozitáři a přišlo mi, že už tam není příliš velká volná kapacita, kam by se dalo ještě něco přidat. „Nemáme. Úplně ideální by bylo, kdyby se nám podařilo získat nějaké nové depozitární prostory. Jednáme v této věci i s naším zřizovatelem, městem Trutnovem. Takže uvidíme, jak se bude dařit, doplňuje Vlastimil Málek.

Kdo by si chtěl prohlédnout historické pokrývky hlavy na výstavě v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově, tak má možnost ještě během září.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související