Poklad nalezený pod podlahou na jedné staré půdě mají teď uložený v Muzeu Podkrkonoší v Trutnově

2. leden 2022 08:31

Staré půdy skrývají nejeden poklad. A co teprve, když jde o krabice schované dokonce pod podlahou? Několik jich našli při rekonstrukci domu jeho noví majitelé ve Svobodě nad Úpou. Byly tam schované několik desítek let od oku 1945, kdy z oblasti odešlo německé obyvatelstvo.

Petra Ondryášová mne vede dlouhou chodbou. Všude okolo nás šustí igelity, protože tady vidím zakryté skříně a různé další kusy nábytku.

Čtěte také

A došly jsme k pozoruhodné krabici. „Máme tady celkem čtyři různé krabice. To je vlastně takový náš v uvozovkách poklad, kteří našli obyvatelé ve Svobodě nad Úpou při rekonstrukci domu po mnoha desítkách let. Byl ukrytý pod podlahou, kde bylo teplo a sucho, takže zůstal zachován.

„Byl tam i nějaký porcelán, ale ten si ponechali majitelé. Nám do muzea věnovali textilie, různé ubrusy, tkalouny, nitě, takové dámské šitíčko. Je vidět, že to tam uložila žena. Krásně bylo vše poskládané a srovnané. Ti lidé počítali s tím, že se sem vrátí. Nemohli si při odsunu vše vzít s sebou, jen asi 20 až 30 kilogramů na osobu. Takže některé věci schovali a doufali, že se jednou vrátí.

V Trutnově mají uložený poklad nalezený pod podlahou na jedné staré půdě

Díváme se do truhličky, ze které se line zvláštní vůně. „To je opatření proti molům. Raději jsme to tam dali, protože vše, co si do tohoto depozitáře přineseme, musíme zakonzervovat a ošetřit. Abychom si sem nějaké breberky nenatáhli.

Co se všechno uvnitř ukrývá?

„Můžeme tady vidět různé tkalouny, spony, nitě, kterých je asi 30 a různých barev. A co je zajímavé, jsou tu i do podpaždí vycpávky proti potu. Asi se to tenkrát používalo. Máme tady černé i bílé, kterých je také minimálně 20 kusů.

Čtěte také

„Pravděpodobně to byl majetek nějaké zručné ženy, která šila. Asi to nebyla úplně bohatá rodina, vzhledem k tomu, že byly ukryty i zbytky látek.

Dostáváme se k další krabici, kde leží opět krásně zachovalá zajímavost. „Tady je krásná, hnědá obuv na podpatku, na zavazování na tkaničku. Velikost 37, takže to byla nějaká drobnější žena. Vycpané jsou novinami z tehdejší doby. Díky tomu víme, že jde o konec 30. a počátek 40. let minulého století. Noviny jsou německé.

Vzácné předměty jsou trvale uloženy v depozitáři Muzea Podkrkonoší v Trutnově. Někdy v budoucnu se možná na jejich vystavení ještě dostane.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související