Žáci základní školy T. G. Masaryka v Borohrádku by příští rok mohli sportovat na moderním hřišti

3. březen 2019 10:14

Zhruba 5 milionů korun chce město Borohrádek utratit za opravu školního hřiště u Základní školy Tomáše Garrigua Masaryka. Stávající hřiště by se mělo proměnit v moderní sportoviště, které pomůže zkvalitnit výuku tělesné výchovy a pomůže celkovému rozvoji sportu ve městě. Pokud radnice získá dotaci s opravou by chtěla začít už v letních měsících.

Žáci základní školy v Českém Meziříčí dostali za vysvědčení nové moderní sportovní hřiště

Nové moderní sportovní hřiště v Českém Meziříčí

Žáci základní školy v Českém Meziříčí dostali předčasný dárek za vysvědčení. Původní asfaltové hřiště na školním dvoře totiž nahradilo moderní víceúčelové sportoviště, kde žáci najdou zázemí nejen pro atletiku, ale také kolektivní sporty. Hřiště budou moci využívat i různé sportovní oddíly, které v Českém Meziříčí fungují.

Základní školu Tomáše Garrigua Masaryka navštěvuje 260 žáků nejen z Borohrádku, ale také z okolních obcí. Při hodinách tělocviku mají v současné době k dispozici travnaté hřiště, hřiště s asfaltovým povrchem a také škvárový ovál.

„Ta škvára je samozřejmě nepříjemná. Když děti při běhu zakopnou, tak potom budeme kartáčkem vyškrabávat z kůže zbytky povrchu. Také je nutné ho pravidelně plet a válcovat. Škola ani město k tomu nemá žádnou techniku, kterou by se to zvládalo," říká ředitelka školy Iva Přibylová.

Podle plánů radnice nahradí škváru moderní tartanový povrch a přibydou dráhy pro kratší běžecké a další atletické disciplíny. Proměnou projde i stávající asfaltové hřiště.

Atletický stadion a tartanová dráha

„V podstatě dojde k nějakému rozšíření, aby se tam dal hrát například i tenis. A do budoucna bude možné zakoupit mantinely, aby tam šel hrát florbal. Samozřejmě fotbal a basketbal v nějaké upravené míře. Tedy z jednoho hřiště by měla vzniknout dvě, nebo jedno takové komplexní a větší," říká nezávislý starosta Borohrádku Martin Moravec.

Hradec Králové má první parkourové a workoutové hřiště. Že nevíte co to znamená?

První parkourové a workoutové hřiště v Hradci Králové

První workoutové a parkourové hřiště vzniklo v hradecké Labské kotlině. Město vybudovalo komplexní místo pro venkovní cvičení pro širokou veřejnost za 3 miliony korun a spolupracovalo na něm se sportovci i parkuristy. V Hradci Králové se parkouru věnuje zhruba 250 lidí, z toho 95 dětí pravidelně v rámci týdenního kroužku.

Radnice počítá i s tím, že by hřiště v odpoledních hodinách nadále sloužilo občanům města.

„Mimo dobu školní výuky je hřiště využíváno školní družinou a následují potom také hodiny určené veřejnosti. Bezplatně může na hřiště veřejnost chodit, máme tam zabezpečený systém otevírání a zavírání přes správce, který pracuje jako školník," vysvětluje starosta Martin Moravec.

Oprava hřiště bude stát zhruba 5 milionů korun a 70 procent nákladů by mělo Borohrádku proplatit Ministerstvo pro místní rozvoj.

Pokud vše půjde podle plánů radnice, mohlo by být nové sportoviště hotové do konce listopadu.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související