Lužec nad Cidlinou získal od církve pozemek pod hřištěm a k němu i místní kostel

6. červen 2018 09:20

Radnice v Lužci nad Cidlinou potřebovala od církve kus pozemku, na kterém stálo hřiště. Po dlouhých jednáních potřebný pozemek také mohla odkoupit, ale za podmínky, že si nádavkem zdarma přibere i místní kostel. Teď obec čekají rozsáhlé opravy církevní památky a pak i její udržování. 

Nezávislý místostarosta Josef Chlíbek vysvětlil, že i když obec věděla, že s převzetím kostela vzniknou nemalé náklady, nebyla jiná varianta.

Převzetí kostela bylo podmínkou podpisu smlouvy o prodeji vytoužených pozemků pod hřištěm: „Fakticky jsme neměli jinou variantu. S tím, že církev může kostel využívat pro církevní účely. To znamená, že mobiliář a to všechno je církve. A církev to může nadále používat. Je to dominanta obce. Stejně jsme o něj starali, takže jsme se rozhodli, že na to přistoupíme."

Radnice v Lužci nad Cidlinou se letos chystá na opravu střechy kostela, která bude stát zhruba 700 tisíc korun.

Obec získala půlmiliónovou dotaci a opravu zvládne, podle nezáviského starosty Petra Drahokoupila to ale střechou teprve začíná: „Dále potom přijde na řadu určitě fasása, která je v katastrofálním stavu. Došlo k opadání omítky na celé věži. Plus celá loď je popraskaná. A dál nás čeká oprava oken a elektroinstalace. Jsou zde i varhany, které jsou v podobném stavu jako ten dům, protože se o ně nikdo nestaral. Máme zatím naceněnou částku na opravu zhruba 450 tisíc korun."

Vítání občánků v kostele v Lužci nad Cidlinou

Na radnici v Lužci nad Cidlinou berou celou věc s nadhledem - a to přesto, že do oprav kostela v uvozovkách spadne nemalá část sedmimiliónového rozpočtu obce.

Nic navíc už aspoň nebude stát údržba okolí kostela, kterou Lužec platí už teď, říká starosta Petr Drahokoupil: „Naši zaměstnanci, které tady máme na stálý pracovní poměr, zhruba pětkrát ročně provádí sečení, úpravu keřů a další parkové úpravy. Což máme zhruba vyšísleno na 10 až 15 tisíc korun ročně."

Převzetí kostela obcí má pro radnici i pozitiva - na opravy teď může žádat o dotace a v kostele může pořádat i vlastní akce, jako třeba vítání občánků.

Kostel v Lužci nad Cidlinou

Ostatně, i církevní činnost bude paradoxně bohatší poté, co se církev kostela vzdala, popisuje tajemnice úřadu Hana Vízková: „Poslední církevní obřad tady byl někdy v roce 2003. Pak byl v roce 2013 jeden pohřeb, letos byl také jeden církevní pohřeb. A od té doby, co kostel přešel pod naše vlastnictví, tak jsme oslovili pana faráře, že bychom měli zájem, aby tady byla o pouti na jaře a o posvícení na podzim mše."

Vztahy s farářem z Nového Bydžova mají v Lužci nad Cidlinou prý velmi dobré a tak se prý zdá, že i když přibyly ekonomické komplikace, všechno další by se mohlo zjednodušit.

autoři: Milan Baják , lcz
Spustit audio