Zachraňuj a tvoř! Festival recyklovaného designu v Josefově aneb Odpad jako kreativní materiál

3. říjen 2022 12:11

Zkoušeli jste někdy z nějaké nepotřebné věci vyrobit něco, co se dá ještě použít? Třeba si z PET lahve udělat šperk? Takové a mnoho dalších nápadů nabízí unikátní festival recyklovaného designu, který se koná v Josefově u Jaroměře. Cílem organizátorů je ukázat, jak se ze starých spotřebičů dá vyrobit cokoliv jiného, třeba moderní lampa. 

Jak si ze starého trička udělat něco nového na sebe? Festival recyklovaného designu v Josefově nabídne také divadlo, výstavy, přednášky, workshopy nebo koncerty.

Podrobnosti zjišťovala reportérka Jana Házová. Podtitul festivalu zní Odpad jako kreativní materiál. O jaký odpad jde a co z něj budou v Josefově vyrábět?

Čtěte také

Organizátoři chtějí ukázat, že zpracovat se dá všechno. I to, co zdánlivě už nemůže ničemu posloužit. A tak do umělecké kolonie přijdou už dnes studenti z jaroměřské Střední školy řemeslné a také studenti Střední průmyslové školy propagační tvorby a polygrafie z Velkého Poříčí.

Ti pod vedením designéra Josefa Rozehnala vyrobí nejrůznější světelné objekty, jako například lampy, lustry, zkrátka svítidla, která se dají využít v jakémkoliv prostředí. A to, co během týdne v Josefově vznikne, bude potom po skončení festivalu nainstalováno na veřejná místa v městě Jaroměři.

Festival začíná dnes, co všechno nabídne?

Čtěte také

Během tohoto týdne budou studenti vyrábět své umělecká díla. Veřejnost si potom přijde na své v pátek a v sobotu. Ten program je opravdu bohatý, tak jen namátkou zmíním. Uměleckou tvorbu z odpadu představí v pátek Veronika Richterová putovní výstavou s názvem Pocta PET lahvi

Nebo Šárka Brejchová ukáže bižuterii a také oblečení a róby ze starých elektrosoučástek. Jan Oprchal vystaví drobné bytové doplňky ze starých rámů jízdních kol. To vše se dá prý vyrobit.

V sobotu potom budou na nádvoří Bastionu IV. vystaveny například staré lednice, které poslouží jako plátno k přetvoření. Budou tam i módní přehlídky recyklovaného oblečení, chybět nebudou různé přednášky a besedy na téma využitelnosti odpadů a zdánlivě nepotřebných věcí.

Čtěte také

Na programu je také divadlo souboru Buchty a loutky nebo koncerty odehrané na upcyklované hudební nástroje.

Součástí festivalu je také výměna věcí nebo veřejná sbírka materiálu, o co jde?

Je to úplně jednoduché, lidé mohou do Bastionu IV. v Josefově nosit cokoliv, co by jinak vyhodili. A v sobotu se potom budou moci nejrůznější věci také vyměňovat. Půjde například o oblečení, potřeby do domácnosti, květiny, knížky, hračky nebo cokoliv jiného, co už u vás doma nemá využití.

Ale pro někoho jiného by ta věc ještě mohla být užitečná, takže si ji třeba znovu natře a použije. Může potom ještě dlouho dál sloužit.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související