Začala přestavba hradecké křižovatky Mileta, s komplikacemi musí počítat všichni - nejen řidiči aut

4. duben 2024

Dvouletá přestavba křižovatky Mileta na městském okruhu v Hradci Králové začala. Se změnami v provozu musí teď počítat všichni - nejen řidiči aut, ale také chodci, cyklisti i lidé cestující městskou dopravou. Provoz v okolí křižovatky sleduje reportér David Macháček.

Je křižovatka zatím plynule průjezdná?
Jsem tu už asi půl hodiny a co pět minut těch aut, která se zde řadí do fronty na semaforech ze tří směrů, přibývá. Zatím se křižovatkou projíždí plynule, ale především ve směru od fakultní nemocnice dál po okruhu se ta fronta neustále natahuje.

Čtěte také

Provoz tady trochu brzdí i nově nainstalované semafory, které mají pomoci především chodcům. To je semafor u čerpací stanice OMV, kde je postaven nový tlačítkový přechod pro chodce. Tedy tam se občas na chvíli doprava přeruší.

Jinak se tady mezi auty nebo vedle proudu aut proplétají stavební dělníci v zelených a oranžových vestách a instalují poslední velké zábrany, plotové díly, aby lidé skutečně už nevstupovali do začínající stavby. Je zahrazena i cyklostezka, což občas způsobuje drobný zmatek u cyklistů a koloběžkařů.

Na co se mají připravit ti, kteří se k Miletě teprve blíží?
Základní doporučení je, aby si do auta s sebou přibalili dostatek trpělivosti, protože průjezd křižovatkou na městském okruhu nebude jednoduchý.

Obchozí trasy - křižovatka Mileta

Musí počítat s tím, že od Milety neodbočí tradičně do centra města ve směru ke kampusu univerzity. Je zapotřebí sledovat pečlivě dopravní značení, které je ze všech směrů a dávat pozor na oranžovo-černé šipky ukazující například, kudy se nově najíždí do fakultní nemocnice.

Čtěte také

Tranzitní doprava by teď měla být vedena v maximální možné míře mimo Hradec.

Cyklistům, kteří jsou zvyklí využívat stezku podél silničního okruhu v úseku od mostu u soutoku po okružní křižovatku Na Kotli, doporučuje radnice využívat trasu podél Orlice. Pro pěší tady bude zřízený nový přechod přes silniční okruh u čerpací stanice, druhé místo pro přecházení bude stávající přechod u zastávek MHD v blízkosti mostu u soutoku.

Obchozí trasy pro pěší povedou podél fakultní nemocnice a severní částí Moravského Předměstí, kampusem univerzity a areálem speciálních škol.

Podrobnější informace najdou lidé na webových stránkách hradeckého magistrátu.

autoři: David Macháček , baj
Spustit audio

Související